Dve surovini v nizkem štartu za kratkoročni poskok! (Brezplačna objava)

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Dnevni komentarji > Dve surovini v nizkem štartu za kratkoročni poskok! (Brezplačna objava)

Tako kot na trgu srebra, je trenutna situacija glede pozicioniranja največjih trgovcev močno podobna na trgih kave in sladkorja. Pozicioniranje velikih inštitucij, ki participirajo na terminskih borzah, izkazuje močno akumuliranje energije za kratkoročno eksplozijo v cenah sladkorja in kave, kjer so veliki skladi ekstremno nakopičeni na prodajni strani, velike banke, proizvajalci in distributerji sladkorja in kave pa ekstremno na nakupni strani.

V septembru 2017 smo izpostavili podobno priložnost na trgu kakavovca, kjer je pozicioniranje nakazovalo na močnejši vzpon in katerega smo pred kratkim tudi dočakali. Cena ETN sklada na kakavovec - NIB, je od našega priporočila danes višje za približno 37% in se nahaja na nivojih kjer je smiselno pričeti z izvajanjem izhodne strategije in pobrati dobiček. Na trenutnih nivojih je smiselna postavitev t.i. "trailing stop" prodajnih naročil na več različnih nivojih, ki sledijo rasti cene in zaklepajo vedno večji dobiček v primeru, da bo cena kakavovca še nadaljevala z rastjo. V primeru obrata navzdol, pa bo pozicija likvidirana z visokim dobičkom.

Etn sklad na kakavovec - NIB (12.09.2017)

Etn sklad na kakavovec - NIB (26.03.2017)

Spodaj si lahko pogledate primer ekstremnega pozicioniranja trgovcev na trgu kave in sladkorja, ki se trenutno nahajata v močno podobni situaciji kot trg kakavovca, katerega je nakopičena energija že poslala v močan poskok.

Pozicioniranje trgovcev na terminskem trgu kave

Pozicioniranje trgovcev na terminskem trgu sladkorja

Kako se lahko traderji pozicioniramo za potencialno močan kratkoročni vzpon v cenah kave in sladkorja in kakšno strategijo uporabiti v izogib izgubam, v primeru, da bi kava in sladkor uprizorila še en močnejši padec pred obratom trenda?

Obstaja več različnih trgovanih produktov na kavo in sladkor, ki jih lahko kupite preko borznoposredniških računov. Najenostavnejši način je nakup ETN skladov kot sta SGG (ETN na sladkor) in JO (ETN na kavo).

SGG (ETN na sladkor) je že uprizoril dnevni bikovski preobrat 19.3 2018, kjer najnižja točka dnevnega trgovanja tik pod 24,67 $ lahko služi za postavitev prodajnega ali t.i. stop loss naročila. V primeru preboja najnižje točke je smiselno počakati na nov dnevni bikovski preobrat, kjer bi ponovno vzpostavili pozicijo z ozkim stop loss naročilm, z namenom, da ulovimo nizke nivoje korekcije pred močnejšim vzponom.

Pri JO (ETN na kavo) trenutno gledamo izrazit padajoči trend, kjer bomo v naslednjih dneh verjetno videli še nižje nivoje, zato priporočamo, da počakate na prvi dnevni bikovski preobrat za vstop v pozicijo, z postavitvijo stop loss naročila tik pod najnižjo vrednost dnevnega preobrata.

Trga kave in sladkorja trenutno ponujata dobro nastavitev za močan kratkoročni vzpon, podoben nedavnemu vzponu na trgu kakavovca (NIB). Trga sta ekstremno razprodana na dnevnem in tedenskem nivoju, pozicioniranje velikih trgovcev pa kaže na verjetno največjo akumulirano energijo za kratkotočni vzpon v zgodovini trgovanja sladkorja in kave.

Etn sklad na kavo (JO) - Tedenski graf

Etn sklad na sladkor (sgg) - Tedenski graf

V kolikor vas zanima odprtje trgovalnega računa ali bi želeli izvedeti več o samostojnem trgovanju na finančnih trgih, nas lahko kontaktirate preko prijavnega obrazca za sestanek.