ZDA kmalu največja izvoznica energentov na svetu

Insajder.si > Avtorski prispevki > ZDA kmalu največja izvoznica energentov na svetu

Ameriški dolar ali »petrodolar«, kot ga nekateri radi poimenujejo, trenutno predstavlja jedro svetovnega finančnega sistema. Kar pomeni, da so vse najpomembnejše surovine, s katerimi države med seboj trgujejo, vrednotene v ameriški valuti. ZDA imajo trenutno edinstven položaj nasproti  vsem ostalim državam. Tiskajo lahko neomejene količine dolarjev s katerimi kupujejo in uvažajo ogromne količine nafte in ostalih ključnih surovin, ki jih rabijo za proizvodnjo in konsumpcijo. S tem povzročajo inflacijo v vseh državah sveta, saj morajo države na prostem trgu kupiti vedno več dolarjev, da lahko kupijo in uvozijo nujno potrebne surovine.

Primer: Če hoče Nemčija uvoziti 10 milijonov sodčkov nafte iz Savdske Arabije, mora svojo valuto zamenjati za dolarje in z njimi plačati Savdski Arabiji za nafto. Isto mora narediti Japonska, Kitajska, Velika Britanija in vse ostale države, katerih gospodarstva rabijo surovine za proizvodnjo dobrin.  Razlika med Nemčijo in ZDA je v tem, da mora nemško gospodarstvo proizvesti in izvoziti najkvalitetnejše proizvode, s katerimi ustvarja dobičke iz prihodkov,  katere potem konvertira  v ameriški dolar in z njim plača za surovine. ZDA pa lahko preprosto  natisnejo nove dolarje in z njimi plačajo za uvoz, kar pa pomeni, da bo morala Nemčija naslednjič kupiti še več ameriških dolarjev, da uvozi isto količino surovin. Na tak način ZDA izvažajo inflacijo po celotnem svetu.

Obstoječi finančni sistem, ki ZDA že več kot pol stoletja omogoča uvažanje neomejenih količin surovin preko dolarskega rezervnega sistema, je bil glavni razlog, da je anglo-ameriška politika v sodelovanju z bančnimi in korporacijskimi elitami na najvišjih instancah pustila ogromne količine ameriških surovin nedotaknjenih in jih skrila pod pretvezo nacionalnih parkov in vojaških območij. Neverjetne količine nafte in zemeljskega plina, ki naj bi bile skrite pod površjem Aljaske in notranjega dela ZDA imenovanega Bakken, bi povsem izničile ameriško odvisnost od uvoza energentov. Vendar pa velike naftne družbe v sodelovanju z ameriško vlado nočejo, da bi cena nafte padla na prenizko raven. Nafta je namreč trenutno najmočnejši vzvod, s katerim ZDA in z njo povezane finančne elite narekujejo svetovno monetarno in socialno politiko.

Zato menimo, da bo tranzicija na nov finančni sistem, prestrukturiranje vseh svetovnih valut in padec petrodolarskega sistema verjetno povezan z dogajanjem na bližnjem vzhodu. Kar pa glede na trenutno  dogajanje več ni predvidevanje ampak že realnost. Po nekaterih notranjih virih lahko sklepamo, da hočejo ZDA namerno povzročiti kaos na bližnjem vzhodu pred popolnim kolapsom finančnega sistema. V primeru velikih nemirov na bližnjem vzhodu, predvsem v Savdski Arabiji, bi cena nafte vrtoglavo poskočila. To pa bi popolnoma preprečilo vse upe držav po okrevanju gospodarstev. Države bi tako bile prisiljene še dodatno tiskati denar, kar bi privedlo do kolapsa celotnega globalnega finančnega sistema. Krivda za kolaps finančnega sistema bi se tako iz zahoda prevalila na bližnji vzhod. Naftna podjetja v ZDA pa bi začela črpati lastno nafto in zemeljski plin ter jih izvažati po zelo visokih cenah.

ZDA so v polni pripravljenosti, da po padcu finančnega sistema razglasijo največje »najdbe« do zdaj skritih naftnih in plinskih polj, ki bodo povsem nadomestile potrebo ZDA po uvozu energentov. V dveh območjih in sicer v osrednjem delu ZDA in na Aljaski naj bi se skrivalo dovolj nafte in zemeljskega plina, da zadosti potrebe ZDA za več kot dve stoletji.

BAKKEN

Prvo območje, je tako imenovano Bakken, ki se razteza na območju zveznih držav severne in južne Dakote , Montane in sega vse čez južni del Kanade. EIA (Energy Information Administration) ocenjuje rezerve območja Bakken na 503 milijarde sodčkov nafte. Porter Stansberry iz Stansberry Research pa v svoji raziskavi ocenjuje, da se pod površjem Rocky Mountains (Bakken) nahaja okrog 2 bilijona najkvalitetnejše »light sweet crude« nafte. Vendar ZDA od leta 2005 niso izčrpale niti sodčka. Količine, ki naj bi bile skrite v območju Bakken-a so po poročanju Stansberry Research:

8x večje od zalog v Savdski Arabiji 
18x večje od zalog v Iraku
21x večje od zalog v Kuvajtu
22x večje od zalog Irana
500x večje od zalog Jemna

2 bilijona sodčkov predstavlja več od vseh svetovnih dokazanih naftnih rezerv, poroča Denver Post. Naj za primerjavo navedemo, da je iz trenutno največjega naftnega polja na svetu Ghawar, ki se nahaja v Savdski Arabiji, od leta 1951 do aprila 2010 po podatkih Wikipedie bilo izčrpanih približno 65 milijard sodčkov nafte, celotne rezerve Ghawarja pa so ob odkritju bile ocenjene na nekaj več kot 100 milijard sodčkov. Ghawar predstavlja več kot 60% izvoza savdijske nafte. Rezerve v Bakkenu naj bi torej bile od 5 do 20 krat večje od največjega naftnega polja v Savdski Arabiji, ki je največja dobaviteljica nafte za ZDA

GULL ISLAND, PRUDHOE BAY

Gull Island v zalivu Prudhoe bay na Aljaski naj bi vseboval več nafte in zemeljskega plina kot vsa polja v Savdski Arabiji. Vendar pa naj bi ameriška vlada v sodelovanju z velikimi naftnimi podjetji in politiko v najvišjih krogih pustila zaloge do danes skoraj nedotaknjene. Razkritje velikih količin nafte in zemeljskega plina bi v času odkritja v 70ih letih  povsem razvrednotilo dobičke in vrednost velikih naftnih podjetij ter povsem spremenilo geopolitično dogajanje na bližnjem vzhodu in po svetu. Američani so ob odkritju enega izmed največjih nahajališč zemeljskega plina in nafte na območju Prudhoe bay vse informacije povezane z odkritjem opredelili kot strogo zaupne.  V času odkritja so ZDA imele in še vedno imajo možnost neomejenega uvoza »tujih« surovin preko vsemogočnega ameriškega dolarja. Po besedah Lindsey Williamsa, naj bi britansko naftno podjetje BP v kratkem odprlo največje črpališče nafte v ZDA. Platforma, ki je v lasti britanskega giganta BP se imenuje »Liberty Rig«.  Le-ta naj  bi skoraj v celoti nadomestila prekinitev uvoza nafte iz držav članic OPEC-a, katere bodo po padcu finančnega sistema nehale prodajati nafto v ameriškem dolarju. Točne količine naftnih rezerv še vedno niso znane, vsekakor pa ne gre pa za zanemarljivo vsoto!

Na območju Prudhoe bay, se zraven Gull Islanda nahajata še dve večji črpališči. To sta Prudhoe in Kuparuk, ki sta skupaj  za polovico manjši od mogočnega Gull Islanda.              

Verjamemo, da bo po padcu finančnega sistema in uvedbi nove svetovne rezervne valute ameriško gospodarstvo sčasoma postalo eno izmed tehnološko najbolj razvitih in izvozno usmerjenih gospodarstev na svetu. ZDA imajo potencial, da postanejo ena izmed največjih svetovnih izvoznic energentov, kar bo dobičke nekaterih surovinskih podjetij na območjih Bakken-a in Prudhoe bay-a poneslo v višave. ZDA nameravajo v naslednjem desetletju prestrukturirati celoten transportni sistem na bazo utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) in vzpostaviti ogromne terminale za skladiščenje in izvoz omenjenih energentov. Eksploracijska podjetja na območjih Bakken-a in Prudhoe bay-a bodo postala tarča za prevzeme največjih naftnih korporacij. delnice podjetij z visoko razvito tehnologijo za črpanje težje dostopnih delov nahajališč nafte in zemeljskega plina pa bodo poletele v višave. Avtomobilska industrija bo najverjetneje zaradi čistejše oblike izgorevanja fosilnih goriv izbrala prav zemeljski plin, kar bo podjetjem, katera posedujejo tehnologijo za pretvorbo motorjev na utekočinjen zemeljski plin povišalo dobičke za večkratnik.

Na spletni strani bomo sproti razkrivali podjetja, ki bodo po velikem finančnem kolapsu in  ob uspešni vzpostavitvi novega finančnega sistema najhitreje ustvarjale prihodke in visoke dobičke. Verjamemo da bodo ZDA in z njimi povezana surovinska podjetja veliko presenečenje v prihajajočem obdobju. S sprejetjem novega finančnega  sistema, se bo najverjetneje trend rasti plemenitih kovin končal in prepričani smo, da se bo naslednja velika priložnost ponudila prav v ZDA, kateri mnogi danes napovedujejo črn scenarij.

Padec trenutnega finančnega sistema in uvedba nove svetovne valute, ki bo zamenjala ameriški dolar, bo ZDA odvzela možnost neomejenega financiranja uvoza najpomembnejših surovin. Kako bo tranzicija izgledala lahko izveste »tukaj«.