Gadafijev načrt o »Zlatem Dinarju« bi uničil dolar

Insajder.si > Avtorski prispevki > Gadafijev načrt o »Zlatem Dinarju« bi uničil dolar

Še vedno ni povsem jasno zakaj točno in kako je Gadafijev režim prešel iz »zglednega modela« in »pomembnega zaveznika« do zahtev zahoda za spremembo režima v obdobju le nekaj let. Toda po trditvah o »genocidu«, kar je bil po mnenju strokovnjakov sporen razlog za intervencijo Nata, je bilo v zraku še več drugih teorij.

Nafta je bila seveda pogosto omenjena, saj je Libija največji proizvajalec nafte v Afriki. Vendar pa je eden izmed možnih razlogov za padec Gadafija prav vmešavanje Libije v svetovni denarni sistem in bančništvo. Po poročanju večjega števila opazovalcev je bil Gadafijev načrt, da prekine prodajo libijske nafte v ameriških dolarjih in namesto tega zahteva plačilo v novih libijskih dinarjih (edina afriška valuta, ki bi bila krita z zlatom), pravi razlog za to. Režim, ki sedi na ogromnih količinah zlata (po ocenah skoraj 150 ton), je tudi druge afriške in bližnjevzhodne vlade prepričeval, naj mu sledijo.

Ta razširitev bi imela potencial za zrušenje dolarja in svetovnega monetarnega sistema, kar so potrdili tudi analitiki. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je menda šel tako daleč, da je Libijo razglasil kot »grožnjo« za finančno varnost po vsem svetu. »Poznavalci« so bili očitno panični nad Gadafijevim načrtom. »Vsak takšen korak zagotovo ne bi bil pozdravljen s strani današnje elite, katera je odgovorna za nadzor centralnih bank po svetu«, je povedal finančni analitik Anthony Wile, urednik usmerjen na proste trge iz medijske hiše Daily Bell. »Tako da, to bi zagotovo bilo nekaj, kar bi povzročilo njegovo takojšnjo razrešitev in potrebo po drugih razlogih z namenom, da se mu vzame moč in oblast.«

Wile meni, da bi Gadafijev načrt, s politiko zlate valute v očeh ekonomistov okrepil celotno afriško celino, da ne omenjamo vlagateljev, ki bi nemudoma podprli tovrstno valuto, v primeru, da bi Libija zlato hranila v »varnih« območjih po svetu, npr. v Švici. Vendar pa bi to bilo še posebej uničujoče za ameriško gospodarstvo, ameriški dolar, in predvsem elito, ki je pristojna za trenutno svetovno monetarno paradigmo.

»Centralno-bančna ponzi shema zahteva vedno večjo bazo povpraševanja po ameriškem dolarju in takojšnje utišanje tistih, ki bi ogrozili njen obstoj«, je Wile navedel v enem izmed člankov v začetku leta z naslovom »Gadafijevi načrti o zlatem dinarju zdaj na udaru«. »Mogoče je to tisto, zaradi česar se je še posebej mudilo z odstranjevanjem Gadafija in tistih, ki bi lahko bili naklonjeni njegovi monetarni ideji.«

Sporočila in komentarji investitorjev so že več mesecev namigovali na povezavo med Gadafijevim zlatim dinarjem in Natovim strmoglavljenjem libijskega režima. Konzervativni analitiki so prav tako potrdili to možnost. »V letu 2009 je Gadafi, kot vodja Afriške unije predlagal, da gospodarsko ohromljena celina sprejme Gold Dinar«, je za WorldNetDaily avgusta povedal Ilana Mercer. »Ne vem ali bo polkovnik Gadafi še naprej propagiral opuščanje dolarja in sprejemanje Gold Dinar-ja«.

Toda, če bi arabski in afriški narodi začeli sprejemati z zlatom krito valuto, bi to imelo velike posledice za dolžniško obremenjene zahodne vlade in bi to bilo veliko bolj pomembno kot domnevni »demokratični« upori v regiji v letošnjem letu. To bi bila velika težava za elito, ki ima koristi od »tiskanja vedno večje količine  denarja«, je poudarila gospa Mercer.

»Če bi Gadafi sprožil monetarno revolucijo podprto z zlatom, bi tudi lastno ljudstvo imelo koristi in v splošnem tudi cel svet«, je še povedala. »Gadafijeva »zlata« revolucija bi vsekakor ogrozila položaj centralnih bank ter njihovih političnih in medijskih posrednikov na visokih položajih.«

Dodajamo dejstvo k teoriji o tem zakaj je Gadafijevo strmoglavljenje bilo tako zelo potrebno, ko so marca letos pri The New American poročali o čudni odločitvi upornikov, da se v zameno za Gadafijevo monetarno avtoriteto ustanovi centralno banko. Odločitev je bila posredovana svetu v prvih tednih spopadov.

V izjavi iz sestanka 19. marca je Svet upornikov med drugim naznanil ustanovitev novega naftnega podjetja in še pomembneje, imenovanje Centralne banke Bengazi kot monetarni organ, pristojen za denarno politiko v Libiji ter imenovanje guvernerja libijske centralne banke z začasnim sedežem v Bengaziju.

Analitike, bolj kot nov nacionalni naftni režim, bega ustanovitev nove centralne banke. »Še nikoli nisem slišal za centralno banko, ki bi nastala v samo nekaj tednih«, je povedal Robert Wenzel v analizi za Economic Policy Journal. »To kaže, da imamo nekaj več kot samo kup upornikov, ki teka naokrog in da je v ozadju bistveno več«, je še dodal. Wenzel je tudi opozoril, da je vstaja videti kot »največja naftna in denarna igra z resnično nezadovoljnimi uporniki, ki se zgolj uporabljajo kot marionete«, medtem ko pravi prenos nadzora nad denarjem in nafto pravzaprav že poteka.

Drugi analitiki in tudi večina medijev so bili prav tako šokirani. »Je to prvič, da je revolucionarna skupina ustvarila centralno banko, medtem ko spopadi za zakoreninjeno politično moč še potekajo?« se je spraševal višji urednik CNBC John Carney. »Te navedbe vsekakor potrjujejo, kako izredno močne so postale centralne banke v naši dobi.«

Podobni scenariji, ki vključujejo globalni denarni sistem, ki temelji na ameriškem dolarju kot svetovni rezervni valuti, in kontrolo nad nafto, s katero se trguje v ameriškem denarju, so bili povezani tudi z drugimi cilji vlade ZDA. Nekateri analitiki celo pravijo, da se pojavlja vzorec pri strmoglavljanju režimov, ki so neposredna grožnja dolarju in posledično celotnemu finančnemu establišmentu…

Iran, na primer, je eden izmed redkih narodov, ki ima centralno banko v ustavi in tako v državni lasti. Nekdanji iraški voditelj Sadam Husein, nekoč oborožen s strani vlade ZDA, da vojskuje proti Iranu, je zagrozil, da bo začel prodajati nafto v drugih valutah. Kar je bil glavni motiv Busheve administracije, da zruši iraški režim s Huseinom na čelu.

Medtem ko je bila večina medijskih hiš v Ameriki tiho v zvezi z vprašanjem Gadafijevega »Zlatega Dinarja« je v Rusiji, na Kitajskem in v globalnih svetovnih medijih popularnost omenjene teorije eksplodirala. Ali sta reševanje centralnega bančništva in skorumpiran svetovni monetarni sistem med resničnimi razlogi za strmoglavljenje Gadafija, pa morda nikoli ne bo znano, kaj šele javno priznano. Pri Insajderju smo mnenja, da so vse vojaške akcije ZDA neposredno povezane z vzdrževanjem statusa quo in obstoječega finančnega sistema. Nadzor nad bančnim sistemom v določeni državi ali regiji  pomeni de facto nadzor nad surovinami, ki so znotraj meja posamezne države ali regije.
 
Vir: thenewamerican.com