Vprašanje bralca z dne 7.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 7.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Zanima me nakup kovin, predvsem srebra. Kje do najugodnejše cene? Zakaj davek pri srebru? Bi bilo dobro da ga kupim preko podjetja? V mislih imam fizično srebro a kaj ko so takšne marže. Bi bilo boljše preko GLD-ja? No pa sam tudi vidim prihodnost v inustriji za pridobivanje energentov (plemenite kovine, nafta), kako do nakupa delnic, katero brokersko hišo predlagate?
Hvala za vnaprej, pa se beremo”
 

Naš odgovor bralcu:
 
V Sloveniji je kar nekaj prodajalcev plemenitih kovin, registriranih in preprodajalcev.
Na tem mestu ne želimo izdajati posameznih imen, vendar pa z malo iznajdljivosti pridete do njih.

Najugodnejše cene srebra boste našli v Nemčiji, saj ima Nemčija samo 7% davek na naložbene kovance. Poudarjamo kovance, ne palice. Vendar pa se da tudi v Sloveniji najti konkurenčne cene ali prodajalce.

Različna zakonodaja držav opredeljuje različne kovine drugače. V Sloveniji imamo 20% davek na srebro, ker je srebro opredeljeno kot industrijska surovina.

Priporočamo nakup kot fizična oseba, saj se s tem izognete plačilom na kapitalske dobičke ob prodaji. Mogoče obstajajo zakonske luknje za katere ne vemo, predlagamo, da se o tem posvetujete s svojim računovodjem.

GLD ne priporočamo, saj deluje kot eden izmed mnogih mehanizmov za zbijanje cen zlata. Skrbnik GLD je banka JP Morgan, katero mnogi obtožujejo manipulacije plemenitih kovin. Verjamemo, da GLD prodaja gole pogodbe na zlato, nima pa dejanske fizične kovine za dostavo, kar lahko kmalu pride v javnost, vrednost delnic pa bi v tem primeru padla na nič. V primeru, da bi želeli, da vam fizično kovino dostavijo, boste morali imeti v lasti za več milijonov dolarjev vrednosti sklada GLD.

Sami podrobneje spremljamo približno 100 delnic surovinskih podjetij, uporabljamo pa slovenskega brokerja. Pri izbiri bodite pozorni na stroške, ki jih broker zaračuna za nakup in prodajo delnic. Sami plačujemo maksimalno 10€ provizije za nakup in 10€ za prodajo na NYSE.