Vprašanje bralca z dne 12.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 12.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni. veliko se govori o prodaji zlata in pa tudi srebra ko in če bodo cene poletele v nebo. Pa recimo da zadanemo približno pravilen čas. in prodamo za paprinati denar. Kaj pa potem ta bo verjetno v zelo kratkem času vreden zelo malo kaj storit.. “
 
Odgovor Insajder.si:
 
Ko bo čas za prodajo plemenitih kovin, bomo najverjetneje že imeli novo mednarodno valuto, ki bo vsaj delno krita z zlatom. Mogoče tudi s srebrom in drugimi ključnimi surovinami, z namenom, da se ponovno vzpostavi zaupanje v mednarodni finančni sistem po padcu trenutnega finančnega sistema, ki temelji na denarju brez vsakršnega kritja. Nikoli v zgodovini ni vsa svetovna ekonomija temeljila na podobnem sistemu, kot danes. Vedno so države med seboj poravnavale trgovinske primanjkljaje s fizičnim zlatom, trenutno pa se vse poravnava virtualno preko različnih valut, ki nimajo nobene realne vrednost, razen obljub držav, da bodo nekje v prihodnosti poravnale dolgove, ki pa jih danes niti matematično ni več možno poplačati. Vse je ena velika igra, ta igra pa gre k koncu.

Ko bo mednarodna skupnost po kolapsu finančnega sistema vzpostavila nov denarni standard bodo vse trenutne valute (dolar, evro, jen,…) izgubile tudi do 90% vrednosti. Valute najbolj zadolženih držav bodo izgubile največ, predvsem Japonska, ki ima največje razmerje med BDP in dolgom države. Zato je tako pomembno, da pred kolapsom in tranzicijo finančnega sistema zaščitimo sredstva in jih celo povečamo, da bomo kasneje v novem sistemu s prodajo plemenitih kovin kupili novo morebitno valuto in v tej valuti nakupili delnice podjetij, ki bodo smešno poceni.

Da poenostavimo:
Danes imate na banki 50.000 evrov. Za ta denar danes lahko kupite dober model Audija. Po kolapsu finančnega sistema boste na banki še vedno imeli 50.000 evrov, vendar si boste lahko kvečjemu za ta denar kupili rabljen model Golf 3.

Če pa danes kupite za 50.000 evrov srebra ali zlata in boste v novem finančnem sistemu to srebro in zlato prodali in dobili npr. 5000 Globalov (če predpostavimo, da se bo nova valuta tako imenovala), boste za teh 5000 Globalov lahko kupili 3 ali 4 dobre modele Audija. Ali pa boste seveda bolj racionalni in denar naložili naprej.

Pri Insajderju bomo sproti izpostavljali naložbene trende in pozorni spremljali politiko centralnih bank in svetovnih vlad, kar bo seveda dostopno na naši spletni strani. Če bomo opazili razpoke v novem finančnem sistemu, bomo takoj opozorili, vendar pa verjamemo, da bo prvih 20 let novega finančnega sistema dokaj stabilnih.