Vprašanje bralca z dne 14.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 14.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“se ne postavlja dvom v novo enotno valuto zaradi narodnih identitet (npr. anglija že sedaj ni bia za evro itd.)? “
 

Odgovor Insajder.si:
 
V primeru, da mednarodni skupnosti ne uspe vzpostaviti nove mednarodne valute in prestrukturirati dolga, obstaja velika verjetnost 3 svetovne vojne in popolnega razpada svetovnega političnega in monetarnega sistema. Države bi tako najverjetneje prevzele nazaj svoje nacionalne valute. V tem primeru bo slovenski tolar razvrednoten enako, kot če bi sprejeli novo svetovno valuto.

Primer: Za kavo boste plačali recimo 2000 tolarjev. Unčo srebra pa boste prodali za 100.000 tolarjev (predvidevanje!). Še vedno boste pridobili na kupni moči, tudi, če pride do popolnega razpada sistema in nova valuta ne bo sprejeta. Ne obstaja scenarij, v katerem ne bi izgubili kupne moči, karkoli se zgodi.

Države kot so Anglija, ZDA, Norveška,… bi brez problema obdržale svojo nacionalno valuto, vendar bi te valute bile vse prevrednotene v primerjavi z novo globalno valuto, katere vrednost bi temeljila na ceni enote zlata. Za uvoz surovin, bi te države na prostem trgu morale kupiti novo globalno valuto in z njo plačati državam proizvajalkam za uvoz. To pomeni, da bi Anglija v tem primeru morala plačati dvakrat ali trikrat več funtov, da bi uvozila isto količino surove nafte, kot danes, ko morajo vse države na prostem trgu kupiti ameriški dolar, da lahko uvažajo surovine.