Vprašanje bralca z dne 15.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 15.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni.Mene pa zanima koliko bi lahko poskočila cena srebra oz cena zlata, v kolikor bi prišlo do padca finančnega sistema in posledično do nove mednarodne valute?Hvala”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Skoraj nemogoče je napovedati za koliko bo cena zlata in srebra v obstoječem finančnem sistemu ob padcu poskočila, saj obstaja preveč mehanizmov, ki so namenjeni algoritemskemu trgovanju in manipuliranju teh trgov. Drugo vprašanje pa je, na kak način in v kateri valuti bo mednarodna skupnost ocenila kakšna je prava vrednost zlata in srebra. Lahko določijo fiksno ceno na podlagi uradnih svetovnih zalog in količine svetovnega denarja v obtoku, ali pa bodo preprosto dopustili, da pravo vrednost tema kovinama določi trg in bodo ukinili vse trgovalne algoritme, ki trenutno supresirajo surovinske trge in trge plemenitih kovin. V tem primeru bi končno ugotovili pravo tržno vrednost zlata in srebra.

Ameriški ekonomist John Williams na svoji spletni strani Shadowstats.com vodi alternativno statistiko ameriškega gospodarstva. Ameriška statistična agencija BLS uporablja za ugotavljanje inflacije indeks CPI – consumer price index, ki pa je čista šala. Indeks namreč ne upošteva višanja cen hrane in energije, izdelke, ki se dražijo pa preprosto odstranijo iz košarice blaga in storitev in jih zamenjajo z nižje kvalitetnimi izdelki, npr. kilogram govejega mesa se zamenja s hamburgerjem in tako naprej. Zadnja manipulativna metoda pa je umetno nižanje cen izdelkov v košarici, ki naj bi zaradi tehničnih izboljšav dosegali manjšo porabo.

Če bi hoteli, da cena zlata preseže vrh iz leta 1980, ko je zlato doseglo 850 dolarjev za unčo, bi zlato glede na index CPI danes moralo preseči 2200 dolarjev za unčo. Zlato je torej pri 1600 dolarjih danes močno pod ceno iz leta 1980, ko je cena bila 850 dolarjev.

Za srebro velja enako. V primeru, da cena srebra preseže vrhunec iz leta 1980, ko je srebro skoraj doseglo 50 dolarjev za unčo, bi moralo srebro danes preseči 132 dolarjev za unčo. Srebro bi torej moralo zrasti za 400%, da bi doseglo isto vrednost 50 dolarjev iz leta 1980.

Vendar pa pri Shadowstats vodijo alternativni indeks inflacije, ki pa v enačbi upošteva resnične faktorje za izračun inflacije. Po alternativnem indeksu Shadowstatsa bi cena zlata morala doseči okrog 9000 dolarjev za unčo, da bi se izenačila s ceno 850 dolarjev za unčo iz leta 1980.

Cena srebra pa bi morala doseči okrog 400 dolarjev za unčo, da bi dosegla vrednost 50 dolarjev iz leta 1980.

Zlato in srebro sta torej glede na resnično inflacijo močno podcenjena. Predvsem srebro, katerega izkopane zaloge so v zadnjih desetih letih padle na manj kot milijardo unč.