Vprašanje bralca z dne 21.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 21.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni. Pred leti sem naletel na članek, da naj bi ZDA v zameno za svoj dolg “prodala” EU Kitajski. Če pogledamo razmere danes bi rekel da se nekaj takega v resnici dogaja. Kakorkoli pogledamo na vso stvar pa bodo verjetno, če sploh na kratki rok plemenite kovine še nekoliko izgubile na vrednosti napram paprnatim valutam. Saj po vsej verjetnosti v zelo bližnji prihodnosti (nekaj tednov) ne bo obsežnega QE. Se pravi še nekje zadnja priložnost za vlaganje v plemenite kovine po tako ugodni “ceni”. Nato pa počasno okrevanje do jeseni ko se bo zgodilo kar se pač bo..Glede na zaloge zlata v državah EU pa se seveda Nemčija, Francija in pa( Italija, Španija in še kakšna ki imajo velike finančne težave) z trenutno situacijo ne obremenjujejo tako zelo kot izgleda na prvi pogled. Mislim torej, da bo zelo pomembno v kateri državi bomo živeli, saj bo recimo 1kg zlata glede na bodoči standard veliko več pomenil v SLO kot v recimo Nemčiji , Franciji..torej bomo takorekoč čez noč, še z kar nekaterimi državami postali hlapci, kar je bil po vsej verjetnosti namen “Velikih” že pred XXX leti. Pa prosim za komentar na moje mišljenje “
 

Naš odgovor bralcu:
 
Po poku obvezniškega balona bo zelo zanimivo kako bodo odreagirale manjše države, ki nimajo zadosti zlatih rezerv, da bi si lahko zagotovile enakovredno vlogo v novem finančnem sistemu. V Evropi se pojavlja trend tehnokratskih vlad (poskus postavitve bankirjev na položaje ministrskih predsednikov, kot se je to zgodilo v Grčiji in Italiji in se poskuša tudi v Sloveniji z Marko Voljčem) kar je po našem mnenju priprava terena na končni kolaps. Finančna elita v Evropi želi na tak način zagotovitev, da bodo manjše vlade igrale pod evropsko taktirko, ko bo prišlo do zloma evropskega dolžniškega balona. Naše mnenje je, da če nočemo postati še večji hlapci v novem sistemu, bi morali na vrhuncu krize, ko bo evro na najnižji možni vrednosti izstopiti iz evra in devalvirati našo staro valuto tolar, saj bi takrat devalvacija bila najmanjša in ne bi toliko izgubili. Za Slovenijo bi bilo najbolj smiselno, da se dodatno zadolžimo in kupimo nekaj zlatih rezerv. Vendar pa tega glede na trenutni politični teren ni realno pričakovati.

Dolg je pogodbeno razmerje, ki igra vlogo tako dolgo, dokler se obe strani strinjata s pogoji. Slovenija in ostale evropske države lahko kadarkoli rečejo, da ne bodo poravnale dolgov in razglasijo bankrot. V tem primeru pa bi kreditorji kot so Kitajska izgubili vse naložbe v obliki obveznic teh držav. Kitajska bo ob padcu dolarja in finančnega sistema najverjetneje v zameno želela obdržati vso infrastrukturo, ki so jo zahodne države postavile na kitajskih tleh. Kitajska v obstoječem sistemu kupuje zahodne obveznice samo zato, da podaljšuje življenjsko dobo finančnemu sistemu, saj ji to omogoča, da s prekomernimi rezervami dolarjev kupuje in ustvarja poslovne vezi s surovinsko bogatimi državami. Kitajska se dobro zaveda, da nikoli ne bo mogla unovčiti vseh dolarjev, zato pa počasi in sistematično vlaga v projekte v Afriki, Južni Ameriki in drugje.

Res je, da bo volatilnost na trgih zlata in srebra povečana. Nemogoče je napovedati kdaj točno bo FED uvedel nov QE. Če želite del sredstev držati v “kešu”, predlagamo kombinacijo fizičnega zlata in dolarja.