Vprašanje bralca z dne 23.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 23.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“pozdravljeni! mar ne pomeni tiskanje denarja, stabilizacijo kovin oz. majhen nihaj navzdol. (srebro npr.) prejšnji pon sem kupil nekaj srebra. zakaj bi se vrednost kovin (zlata , srebra) določala napodlagi količine denarja v obtoku??!!!! absurd!!! saj ni relevantno. želim ga še , vendar po ceni 30 $ ali manj. bo to še mogoče. lp”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Tiskanje novega denarja pomeni, da vedno več denarja zasleduje enako količino dobrin in storitev. Glede na svetovni gospodarski output in upadanje svetovne proizvodnje zaradi globalne recesije ali celo depresije, lahko rečemo, da vedno več denarja zasleduje vedno manj dobrin in storitev. Cene gredo v tem primeru navzgor.

Naloga centralnih bank je, da vsako leto sprostijo več denarja v obtok, saj mehanizem finančnega sistema to zahteva. Če ne, bo prišlo do deflacije in svetovne depresije, ki bo dosti hujša kot depresija iz 30ih let prejšnjega stoletja. Bankirji pa bi v tem primeru izgubili nadzor nad svetovnimi financami. Zato smo pri Insajderju prepričani, da bo kolaps sistema samo sredstvo za uvedbo nove mednarodne valute in novega svetovnega finančnega standarda, saj bi s tem še dodatno konsolidirali in centralizirali vpliv in moč, do takrat pa se bo tiskalo kolikor bo potrebno.

Če ste kdaj igrali igro monopoli, potem veste da ste za vsak uspešen prehod čez Start polje dobili dodaten denar, tako pa se je količina denarja med igralci povečala. V tem primeru je denar lahko šel samo v nepremičnine ali ozemlja, cena nepremičnin in ozemelj pa se je iz kroga v krog povečevala.

Na istem principu deluje svetovni finančni sistem. Vendar pa se trenutno ves denar ustavi pri največjih bankah in korporacijah, ki potem špekulirajo na delniških, obvezniških, terminskih, ter drugih trgih in napihujejo vrednosti praktično vseh stvari hkrati.

Strinjamo se, da se cena kovin in vseh drugih dobrin in storitev ne bi smela določati na količini denarja v obtoku ali z državnimi regulativami, ampak bi morali dovoliti prostemu trgu, da sproti določa in regulira cene.

Težko je reči, ali bomo še videli cene srebra pod 30$. Lahko pa povemo to, da bi trenutna cena srebra glede na resnično inflacijo morala doseči več kot 400$, da bi dosegla vrednost 50$ iz leta 1980. Srebro je tudi pri 30$, 50$, ali 100$ še vedno smešno podcenjeno.