Vprašanje bralca z dne 24.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 24.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Lep pozdrav Zanima me vaše mnenje, kaj se bo zgodilo z delnicami rudarskih podjetij, če pride do sesutja borznih trgov. Imam namreč delnice proizvajalcev zlata , srebra, bakra in urana. Ali menite, da bi bilo pametno delnice delno prodati in čakati, če se zgodi kolaps in potem kupiti ali jih obdržati. Imam tudi nekaj fizičnega srebra in zlata, ter rezervo v denarju. hvala za odgovor”
 
Naš odgovor bralcu: 
 
Ne verjamemo, da bo ob kolapsu vrednost rudarskih podjetij drastično ali sploh upadla, saj za razliko od leta 2008, tokrat ne bo šlo za likvidnostno krizo, temveč krizo vseh zahodnih valut (tokrat bo počil obvezniški balon za razliko od nepremičninskega iz leta 2008). Ves denar ob kolapsu ne bo šel v ameriški dolar, kot leta 2008, ampak najverjetneje v surovinski sektor, kjer bo počakal na vzpostavitev novega mednarodnega standarda in postavitev novih pravil igre.

Osebno smo zelo veliki simpatizerji rudarjev urana in bakra, vendar še nismo pripravljeni zavzeti te pozicije. Rudarji urana in bakra bodo zelo atraktivna naložba, ko in če bo mednarodni javnosti uspelo vzpostaviti nov finančni sistem, se pravi po kolapsu.

Trenutno vidimo največjo podcenjenost in varnost v fizičnem srebru in zlatu, zato tudi sami držimo približno 70% naložb v fizičnem srebru in zlatu, ostalih 30% pa v delnicah rudarjev zlata in srebra, ter manjših naftno/plinskih podjetjih na območju ZDA.

Priporočamo, da si preberete ta “članek” in zahtevajte certifikat o lastništvu delnic, v primeru, da gre za dolgoročne naložbe (buy and hold).

Razmerje naložb je seveda odvisno od vašega individualnega finančnega stanja, zato težko predlagamo, kakšno razmerje naložb je za vas optimalno.