Vprašanje bralca z dne 29.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 29.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Dober večer! Prosim za vaše mnenje o varnosti/rizičnosti in potencialni donosnosti naložbe v papirje kot je npr. ProShares Ultra Silver (AGQ), ki kotirajo na velikih svetovnih borzah. Ta kotira na NYSE in ima vzvod 200%. Hvala in LP”
 

Naš odgovor bralcu:
 
AGQ je odlično orodje za kratkoročno trgovanje, še posebej po koordiniranih napadih finančnih inštitucij, ko večina tehničnih indikatorjev kaže na nadpovprečno podcenjenost srebra. AGQ ne priporočamo kot dolgoročno naložbo, saj kot večina ETF-ov nima v ozadju fizičnega kritja srebra. Namreč sklad trguje s terminskimi pogodbami, opcijami in finančnimi derivati. V primeru zloma obvezniškega balona in posledično celotnega finančnega sistema, vsi ti trgi ne bodo mogli dostaviti fizične kovine, do katere so skladi kot AGQ upravičeni na podlagi terminski pogodb in opcij, ki jih posedujejo v portfelju, saj se na teh trgih trguje tudi z vzvodom 100:1 ali več. Torej, za vsako unčo fizičnega srebra je prodanih 100 ali več unč na papirnatih trgih.

Drugače povedano, AGQ lahko normalno deluje dokler bodo centralne banke podpirale in napihovale vse trge hkrati, z namenom, da podaljšajo življenjsko dobo celotnemu finančnemu sistemu. V primeru zloma samo enega trga, naj bo to terminski, delniški, obvezniški,… lahko v zelo kratkem času pride do zloma vseh ostalih trgov. Celoten finančni sistem je namreč na tako velikem vzvodu, da vsaka najmanjša razpoka lahko pomeni takojšen zlom.