ACTA: Evropska Unija položila temeljni kamen za cenzuro svobode govora na internetu

Insajder.si > Avtorski prispevki > ACTA: Evropska Unija položila temeljni kamen za cenzuro svobode govora na internetu

Pred nekaj dnevi je 22 članic Evropske Unije, med njimi tudi Slovenija, podpisalo multilateralni sporazum ACTA (the Anti-Counterfeiting Trade Agreement), s katerim se bo resno poseglo v svobodo govora na internetu.

Evropska birokracija je s tem ponovno dokazala, kakšni so resnični nameni Unije. Vse hitreje prehajamo k popolni centralizaciji moči in političnega odločanja v Evropi, Bruselj pa za Slovenijo postaja novi Beograd. Praktično vse pomembnejše odločitve tako prihajajo s strani Evropske Komisije, kateri po zakonu ni treba odgovarjati prebivalcem Evropske Unije prav o ničemer, Evropski parlament pa deluje samo kot demokratična fasada pravim centrom odločanja na nivoju Unije.

Zgodovina je pokazala, da centralizacija centrov družbenega odločanja vedno pripelje do vse hitrejšega zniževanja življenjskega standarda ljudi na območjih, katerim je suverenost odločanja odvzeta. Klasičen primer lahko najdemo v enotni evropski valuti, s katero smo v Slovenijo uvozili inflacijo celotne evropske skupnosti.

Ni dovolj že to, da slovenski birokratizem in centralizacija politične moči iz Ljubljane narekuje politiko slovenskemu kmetu, podjetniku ali študentu, zdaj to moč vse hitreje prenašamo še dlje stran v Bruselj, evropskim komisarjem, od katerih verjetno velika večina ni obiskala Slovenije niti enkrat v življenju, kaj šele, da bi vedeli kaj je za našo državo najboljše.

Internet danes velja za prostor svobodnega izražanja in hkrati zelo priročen mehanizem družbenega zbiranja protestnikov in izražanja kritičnosti do vse večje korupcije na najvišjih inštancah, kar pa omenjenim finančnim, političnim in gospodarskim elitam ni po godu. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo poskušali vsiliti zakone, ki bi tako ali drugače omejevali svobodo govora in hitrost širjenja informacij.

Predlagamo video vsebine, ki na poljudnem nivoju razložijo droben tisk, skrit v pogodbi ACTA, ki ga je pred kratkim sprejela tudi Slovenija:
 
[youtube id=”WVibJ6rHKio” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”800″ grow=”no”]  
[youtube id=”rS7JWMVbMVs” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”800″ grow=”no”]  
Zahvaljujemo se organizaciji WeAreChange Slovenija za prevod in delitev video vsebine.