Vprašanje bralca z dne 30.1.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 30.1.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni. Recimo ko pride, do uveljavitve nove svetovne valute. Kakšen predlog imate recimo, da SLO preide nazaj na svojo valuto ki jo seveda devalvira, pri tem pa uvede razmeroma visok davek na dobiček (recimo pri prodaji zlata oz. druge P.K). Seveda bi po vsej verjetnosti padcu cene zlata ob uvedbi nove valute zasebni investitorji v takih državah izgubili zelo veliko. Torej kakšna bi bila rešitev da se izognemo takšni izgubi pri naložbah v P.K”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Država bi v tem primeru nehote ustvarila črni trg, kjer bi plemenite kovine dosegle še bolj vrtoglave cene. Podoben scenarij bi lahko prej uvedli pri naložbenem zlatu, kjer trenutno ni potrebno plačati davka ob nakupu, pri srebru pa je 20% davek že vštet v ceno, zato se država pri srebru ne bo mogla izgovarjati na ta faktor.

Če bi država uvedla zelo visok davek na dobiček, bi prekinila dobavo zlata in predvsem srebra industriji, ki ga nujno potrebuje, saj ljudje ne bi bili pripravljeni prodati fizične kovine na legalnem trgu. Prav tako bi morala zapreti vse državne meje in uvesti strogo kontrolo nad vhodom in izhodom dobrin v in iz države, kar bi nam prineslo status banana republike.

Omenjen scenarij bi še dodatno poglobil krizo v državi, nekaj ljudi pa bi na ta račun zelo obogatelo, kot npr. Al Capone ob prohibiciji alkohola v ZDA. Ta scenarij je z našega vidika zelo malo verjeten. Vsako fiksiranje cen v zgodovini s strani držav je na koncu pripeljalo do fizičnega pomanjkanja in na koncu popolnega razvrednotenja trgov in družbenega kolapsa.