Vprašanje bralca z dne 1.2.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 1.2.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni. Ob napovedi da bo srebro najboljša investicija ob prehodu na novi finančni sistem z vaše strani in pa seveda tudi dosti tujih člankov piše o tem. Nihče pa več ne omenja razlogov ki so še pred kratkim napovedovali padec cen srebra zaradi recesije v EU, ZDA.. s tem zmanjašanju povpraševanja po srebru, zmanjšanja kupne moči v EU,ZDA, torej manjše proizvodnje izdelkov v industriji. Tudi če pogledamo recimo kot navajate tromestne št. za unčo bi seveda te izdelke že ob tako zmanjšani kupni moči te izdelke še dodatno zelo podražile. Kolikor pa mi je znano pa Je kitajcem največji trg EU in ZDA. Večina njihovega prebivalstva pa tako vemo vsi kakšen standard imajo in si za svoje opravljeno delo ne morejo privoščiti skorajda nič oz. zelo malo. Mislim da bi morali pri napovedi upoštevati tudi dejavnike, ki kažejo nasprotno sliko.Pa prosim za komentar.Hvala “
 

Naš odgovor bralcu:
 
Padec cene srebra je bil posledica golih prodaj na kratko (naked short sales) s strani finančnih inštitucij ob pomoči zahodnih vlad na papirnatih trgih, predvsem na Comexu v New Yorku. Hkrati ko je cena dosegala vedno nižje vrednosti, je povpraševanje na fizičnem trgu dosegalo rekorde. Ameriška kovnica US Mint je v januarju prodala rekordno število srebrnikov Ameriški Orel v zgodovini. Tako, da padca cen ne gre enačiti z ohlajanjem gospodarstva v EU in ZDA, kvečjemu gre za še en poskus zahodnih vlad in finančnih inštitucij, da ljudi odvrne od nakupa plemenitih kovin. Namreč nočejo, da pride do globalne spremembe miselnosti glede plemenitih kovin, kot edinega varnega zatočišča.

Kitajska trenutno gradi poslovne stike s surovinsko bogatimi državami, saj bo po padcu svetovnega finančnega sistema prišlo do največjega nastanka srednjega sloja v zgodovini in to na Kitajskem. Vsa kupna moč, ki bo izpuhtela s strani zahodnih držav, se bo na drugi strani pojavila na vzhodu, predvsem v Kitajski. BDP na prebivalca Kitajske trenutno znaša okrog 3000 dolarjev (v ZDA trenutno 37.000 dolarjev) kar pomeni, da je Kitajsko gospodarstvo trenutno na točki, ko se bo to razmerje začelo eksponentno višati. Države kot so ZDA, Japonska in ostale razvite države, so največjo rast BDP na prebivalca dosegle, ko je vrednost bila med 2000-5000 dolarjih na prebivalca. Ta vrednost je nato eksponentno poskočila na 20.000, od koder je potem počasi nadaljevala navzgor.

Po padcu finančnega sistema bodo države kot so ZDA in države EU morale ponovno vzpostaviti proizvodno gospodarstvo. Namreč azijske države, ki se jih v obstoječem finančnem sistemu izkorišča kot poceni delovno silo, bodo čez noč pridobile več 100% na kupni moči. Hkrati bodo tako postale vse večje uvoznice surovin, kar pa bo povzročilo eksplozijo cen surovega materiala in popolno spremembo svetovne miselnosti.

Obstaja še ogromno drugih faktorjev, ki potrjujejo naše predvidevanje o vrednosti plemenitih kovin. Nekatere med njimi lahko najdete v prejšnjih odgovorih.