Vprašanje bralca z dne 2.2.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 2.2.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni Zanima me kaj menite, da se bo zgodilo s krediti v prihodnosti? Predvsem me zanima kaj lahko pričakujem v primeru da imam kredit vezan na CHF, kakšni so možni scenariji? Ali je smiselno v katerem trenutku vzeti nov kredit v EUR in tega odplačati? Mogoče kakšen drug predlog? Hvala za Vaš odgovor!”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Z novim finančnim sistemom bodo obrestne mere najverjetneje zelo porasle, saj bodo banke, ki bodo solventne, na ta način želele pridobiti kapital v obliki depozitov. Recimo, da boste prodali plemenite kovine za novi denar, katerega boste potem naložili na banko v zameno za zelo velike obresti, lahko tudi do 15-20%, kar pa je zgolj predvidevanje.

Najem kredita bo najverjetneje zelo drag v primerjavi z današnjim, ko imamo zgodovinsko nizke obrestne mere, saj morajo centralne banke umetno vzdrževati nizke obrestne mere, da držijo finančni sistem nad gladino. Tako nizke obresti kot so danes, so pravi blagoslov, če imate dobro bonitetno oceno in dostop do financiranja kredita. Če je le možno, je v takem okolju smiselno vzeti karseda dolgoročni kredit s fiksno obrestno mero in nakupiti čim več plemenitih kovin v obliki palic in kovancev.

Švicarska centralna banka je pred kratkim vezala švicarski frank na evro pri vrednosti 1,2 franka za evro in dejala, da bo vzdrževala to razmerje. Se pravi, če se bo frank okrepil v primerjavi z evrom, bo švicarska centralna banka nemudoma natiskala nove franke in na valutnem trgu z njimi kupila evro in tako znižala vrednost franka nazaj na omenjeno razmerje. Drugače povedano, vseeno je ali imate trenutno denar v franku ali evru, vendar pa je veliko vprašanje, kaj bo švicarska centralna banka storila, če evro začne strmoglavljati. V Švici je zelo močno javno gibanje, da frank ponovno vrnejo na zlato podlago, vendar bi s tem v obstoječem sistemu uničili izvozno gospodarstvo.

Osebno bi v vsakem primeru raje najeli nov dolgoročni kredit s fiksno obrestno mero v evru, odplačali kredit v švicarskih frankih in z razliko nakupili plemenite kovine. Seveda ob pogoju, da dobivate plačo ali kak drug dohodek v evrih.