Nigel Farage: Grčija je samo še kolonija EU

Insajder.si > Avtorski prispevki > Nigel Farage: Grčija je samo še kolonija EU
nigel-farage-grcija-kolonija-eu
Nigel Farage

Nigel Farage tokrat ostro skritizira predsednika EU in člane Evropske komisije, ki se poslužujejo vse večjih represivnih in nedemokratičnih sankcij zoper Grčijo, državo v kateri je demokracija bila rojena.

Pri Insajderju smo mnenja, da bo Grčija slej ko prej izstopila iz evra in razglasila bankrot, kar bo sprožilo globalni kolaps na trgu izvedenih finančnih instrumentov. Sprožilec za finančni zlom leta 2008 so bili izvedeni finančni instrumenti na osnovi hipotekarnih zavarovanj imenovanih Mortgage-Backed Security (MBS), s prodajo katerih so velike investicijske banke služile milijarde preko izdajanj in trgovalnih provizij, hkrati pa so s tem omogočile nastanek nepremičninskega balona.

Ko je določenim bankam postalo jasno, da bo celotna struktura postala zelo nestabilna, je celoten trg omenjenih finančnih derivatov bil že na tako velikem vzvodu, da je množična prodaja samo ene večje investicijske banke povzročila zlom nepremičninskega trga. ZDA pa so v tem primeru z davkoplačevalskim denarjem izplačale velike banke in omogočile napihovanje naslednjega balona.

V tem trenutku smo v fazi napihovanja obvezniškega balona. Za razliko od nepremičninskega zloma, kjer gre glavni vzrok iskati pri izvedenih finančnih hipotekarnih instrumentih imenovanih Mortgage-Backed Security (MBS), imajo tokrat banke v bilancah stanja druge vrste finančnih derivatov, kateri bodo glavni krivec za pok obvezniškega balona.

Gre za Credit Default Swaps (CDS). To so izvedeni finančni inštrumenti, ki jih investicijske banke izdajajo kot zavarovanja pred bankrotom katere izmed držav. Banke v tem primeru jamčijo, da bodo lastnikom državnih obveznic pokrile vse izgube v primeru bankrota katere izmed bankrotiranih držav. Nihče točno ne ve kakšna je izpostavljenost svetovnih bank, vendar pa pri Insajderju menimo, da gre za veliko večjo izpostavljenost, kot to same priznavajo.

Evropska finančna elita se zaveda, da bi bankrot Grčije sprožil masovno prodajo CDS s strani bank, kar bi povzročilo zlom svetovnega obvezniškega trga in popoln kaos na finančnih trgih. Centralne banke bi v tem primeru najverjetneje vklopile tiskarske stroje in povzročile globalno hiperinflacijo. Mogoče pa je to že v osnovi del načrta velikih igralcev finančnega parketa…

Predlagamo ogled videa, v katerem Nigel Farage ostro skritizira vladarje EU o nedemokratični in sebični politiki zoper Grčijo in ostale zadolžene države:
 
[youtube id=”7038njforrY” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”800″ grow=”no”]  
Zahvaljujemo se organizaciji WeAreChange Slovenija za prevod in delitev video vsebine.