Vprašanje bralca z dne 20.2.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 20.2.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni. Vse kaže na to da zna Grčija v bližnji prihodnosti uradno razglasiti bankrot. Kot je razbrati tudi v nekaterih člankih naj bi bili že izdelani načrti za ukrepe finančnih instituicij ob bankrotu. Zna se potem zgoditi tudi Portugalska, Španija…Ali bi bil možen padec cen plemenitih kovin, saj bi v primeru velikega nezaupanja v Evro povečalo veliko povpraševanj po USD in s tem na njegovo rast in torej posledično začasni padec cen PK.”
 

Naš odgovor bralcu:
 
V primeru bankrota Grčije se bo na trgu izvedenih finančnih instrumentov sprožila verižna reakcija, podobna kot leta 2008, ko so banke panično prodajale finančne instrumente povezane z hipotekarnim trgom. Tokrat imajo banke v portfelju še več tovrstnih strupenih finančnih instrumentov, vendar pa so finančni instrumenti povezani v glavnem z obvezniškim trgom. V kolikor pride do zloma in množične prodaje teh instrumentov povezanih z obvezniškimi trgi, bo najverjetneje na kratki rok ameriški dolar zelo porastel napram drugim valutam, saj ni drugega trga, ki bi bil zmožen absorbirati tako veliko količino povpraševanja po “varnem” zatočišču. Vendar pa bi kmalu po tem (najverjetneje v nekaj tednih) sledil val insolventnosti največjih bank, kar bi prisililo centralne banke v največjo tiskanje denarja v zgodovini in povzročilo globalno hiperinflacijo in beg kapitala iz zahodnih valut v surovinski sektor.

Pri Insajderju verjamemo, da se bo pred kolapsom finančnega sistema ponudila še zadnja večja priložnost za nakup plemenitih kovin, vendar bo to okno odprto le za kratek čas, fizičnim kovinam pa bo v tem primeru premija zelo narasla v primerjavi s papirnato ceno. Ne upamo pa si napovedati ali bo ta priložnost, ko bo zlato padlo iz 1700 na 1200, ali iz 3000 na 2000. Velika verjetnost obstaja, da večjega padca sploh ne bo in bodo cene kovin nadaljevale navzgor. V kolikor želite obdržati nekaj denarja na strani, potem predlagamo, da ta denar razpršite med fizično zlato in ameriški dolar, saj bo v omenjenem scenariju zlato najverjetneje poraslo skupaj z ameriškim dolarjem.