Vprašanje bralca z dne 23.2.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 23.2.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni!Veliko prebiram in pred kratkim sem prišel do vaše spletne strani! Pišete o možnosti finančnega kolapsa še v letošnjem letu. Ali menite,da zares tako hitro? Zaščita pred kolapsom so tudi plemenite kovine. Države kopičijo pl.kovine in imajo tudi možnost zaplembe ali obdavčitve le teh. V zgodovini se je to že dogajalo in lahko se spet. Kaj naj mali človek torej stori, saj je kljub veliki perspektivi tudi velika nevarnost zaplembe kovin? Mogoče je najboljše ne kupovati ali prodati in vložiti denar v sanacijo hiše ali preprosto v užitke dokler se to še lahko! Če pa cene zrasejo in lahko prodam brez zaplembe, lahko situacijo zelo dobro izkoristim! Prosim za vaše mnenje, saj je v tej situaciji odločitev zares težka! Odgovor lahko objavite na vaši spletni strani ali pa na moj mail!”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Kolaps finančnega sistema je neizogiben, saj struktura in mehanizem današnjega denarnega sistema zahtevata eksponentno rast, kar pa v svetu z omejenimi resursi ni mogoče. Ali bo do kolapsa prišlo že letos, naslednje leto ali čez par let, si ne upamo napovedati, saj nimamo tega notranjega znanja. Članek, ki smo ga objavili, res napoveduje kolaps že letos, vendar pa je to le mnenje človeka, ki uživa zelo visoko kredibilnost pri napovedovanju geopolitičnih premikov, kar pa ni naše lastno mnenje. Članek o katerem govorimo lahko najdete “tukaj”.

Naj poudarimo, da P. Vsako špekuliranje pa pomeni soočanje s tveganjem in upravljanjem le tega z namenom pridobitve dobička. V kolikor ste kupili zlato ali srebro in vam to povzroča nemiren spanec, potem verjetno ne veste dovolj o predmetu s katerim špekulirate ali je vaša toleranca tveganja prenizka. Ostaneta vam dve možnosti, ali umik ali dodatno informiranje o predmetu ali finančnem instrumentu s katerim želite špekulirati.

Osebno ne verjamemo, da bo tokrat prišlo do zaplembe zlata. Leta 1933, ko je ameriški predsednik zaplenil zlato še ni bilo globalnega trga, izobrazba in informiranost ljudi pa je bila neprimerljivo nižja kot danes. Za zaplembo zlata bi bila potrebna globalna zakonodajna in izvršilna avtoriteta, kar pa je popolnoma nepredstavljivo. Danes, v 21. stoletju in informacijski/digitalni dobi je mednarodnim bankirjem lažje uvesti novo valuto, katero bodo ljudje prostovoljno zamenjali za zlato, ki ga imajo v posesti, kot pa posluževanje dodatne represije, za dosego tega cilja. Represija tokrat ne bo potrebna. Lahko pa preprosto že danes zamenjate zlato za srebro, ki nikoli v zgodovini ni bilo predmet zaplembe.

Več o zaplembi plemenitih kovin si lahko preberete “tukaj”.