Vprašanje bralca z dne 1.3.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 1.3.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni. Zanima me kakšna pa bo potem vrednost kovin v evrih nasproti dolarja,če bo dolar razvrednoten.”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Cena kovin v evrih bo rasla v sorazmerju z dolarsko ceno. ZDA s tem, ko tiskajo nove dolarje izvažajo inflacijo praktično v vse države sveta, saj morajo te države na valutnem trgu kupiti vedno več dolarjev, da lahko uvozijo isto količino najpomembnejših surovin. To narekuje sistem svetovnega finančnega sistema, ki je bil sprejet v letih 1968-1971, ko je mednarodna skupnost sprejela dolarski rezervni sistem brez kritja. Za nakup dolarjev pa je večina držav danes prisiljena tiskati svojo nacionalno valuto, ki jo potem konvertirajo v ameriški dolar in z njim plačajo za uvoz surovin. Drugače povedano, razvrednotenje dolarja pomeni de facto razvrednotenje vseh ostalih svetovnih valut, ki so odvisne od uvoza surovin.

Prav tako so tudi države izvoznice surovin in dobrin, kot so recimo Kitajska, Japonska, Nemčija, Savdska Arabija in ostale večje izvoznice, ki prejemajo ogromne količine ameriških dolarjev v zameno za izvoz, prisiljene te iste dolarje vložiti nazaj v trg ameriških obveznic, saj ni drugega trga, ki bi bil sposoben absorbirati tako veliko količino denarja. Denar se torej vrne nazaj v ameriški obvezniški trg, kar omogoča ZDA še večje zadolževanje v prihodnosti. Če bi države kot je npr. Kitajska konvertirala ameriške dolarje, ki jih dobi v zameno za izvoz, v svojo valuto juan, bi vrednost juana močno porasla napram dolarju, kar bi zamajalo kitajsko izvozno naravnano gospodarstvo. Kitajska tako raje tiska nove juane, dolarje pa pošlje nazaj čez lužo in tako financira vedno večje ameriške primankljaje/deficite.

ZDA so zaradi tega trenutno v edinstvenem zgodovinskem položaju, saj ameriški dolar še vedno uživa status svetovne rezervne valute. To pomeni, da več kot ZDA natiskajo, večje je povpraševanje po dolarju. Cel svet pa posledično plačuje za njihove vojne in umetno visok življenjski standard, preko inflacije, ki jo izvažajo po celotnem svetu.