Vprašanje bralca z dne 10.3.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 10.3.2012

Vprašanje bralca:
 
“Spoštovani Zanima me vaše mnenje v zvezi s švicarsko Zlato iniciativo(članek 9.mar.2012). Ali ne bi v primeru, da bi jo sprejeli, prišlo tudi do zaključka fiksnega minimalnega valutnega razmerja(1,20) EUR vs CHF? Glede na to da bi bila sredstva bank potem vezana na 20% min.zalogo zlata… Hvala za vaš odgovor! Lep pozdrav”
 

Naš odgovor bralcu:
 
V kolikor bi iniciativa bila sprejeta in speljana v prakso, bi to povsem porušilo umetno vzdrževano razmerje 1,2 franka za evro. Osebno dvomimo, da bo do tega prišlo, saj je velika verjetnost, da bo že pred tem prišlo do kolapsa celotnega finančnega sistema. Švicarske oblasti bodo do takrat uporabile vsa sredstva, da se iniciativa zatre ali vsaj zavleče, saj bi švicarsko gospodarstvo s to potezo in v obstoječem finančnem sistemu uničilo švicarski izvoz, kar bi tudi povzročilo ogromen trgovinski primanjkljaj. Naj poudarimo, da je Švica glavni štab zahodnih centralnih bankirjev, v mestu Basel pa ima sedež centralna banka vseh centralnih bank – BIS (Bank of International Settlements). V kolikor bi Švica uvedla “zlati frank”, bi to čez noč uničilo ameriški dolar in posledično vse svetovne valute, zlato pa bi poskočilo v nepredstavljive višave.

Naše mnenje je, da so centralne banke že dogovorjene glede kolapsa in scenarija o prehodu na nov finančni sistem in do takrat ne bodo dovolile nobeni valuti, da bi enostransko razglasila in uvedla zlato kritje. V primeru prehoda na nov finančni sistem, bo to najverjetneje koordinirana akcija vseh centralnih bank, ne pa enostranska razglasitev zlate podlage kateri izmed zahodnih valut.