Vprašanje bralca z dne 20.3.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 20.3.2012

Vprašanje bralca:
 
“Kakšna je bila vloga t.i. quantov oziroma “napačnih” quantnih analiz ob finančnem zlomu. Ali vidite kaj svetlega v t.i. New street-u (novi Wall Street) ali pa je o ista zgodba povedana malo drugače. hvala vam za odgovor”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Čarobna formula za premagovanje trgov obstaja samo toliko časa, dokler centralne banke sproščajo vedno več denarja v finančni sistem, kar je posledica umetno vzdrževanih nizkih obrestnih mer. Seveda pod pogojem, da ni večjih makroekonomskih anomalij (bankroti držav, vojne…). »Quanti« (Quantitative Analysts) ali »matematični čudodelci« so se že ničkolikokrat opekli, saj njihovi finančni modeli niso odporni na nenadne spremembe v makroekonomskem okolju. Za primer lahko vzamemo LTCM (Long Term Capital Management), nekdaj enega izmed največjih skladov na svetu, ki sta ga vodila dva Nobelova nagrajenca iz matematike, vendar pa je sklad ob razglasitvi ruskega bankrota leta 1990 za sabo potegnil skoraj celotni finančni sistem. Kasneje se je pokazalo, da se je uspeh sklada skrival v gigantskih finančnih vzvodih. Danes so vzvodi finančnih inštitucij še nekajkrat večji, kar priča o ranljivosti celotnega finančnega sistema, v kolikor pride do “nepričakovanega dogodka” ali “the black swan event”, kot se radi izrazijo ekonomisti.

Kot ste dejali sami, gre za isto zgodbo povedano malo drugače. Osnovni zakoni ekonomije so zelo preprosti. Vendar pa vsaka goljufija rabi kompleksno razlago, saj, če bi jo ljudje razumeli, je ne bi bilo moč speljati. Obstoječi finančni sistem je največja goljufija v zgodovini človeštva, zamaskirana s kompleksnostjo pravnih in ekonomskih razlag, primer “quantov” (matematično-finančnih analitikov) pa je le majhen delček celotnega goljufivega mehanizma.