Vprašanje bralca z dne 28.3.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 28.3.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni.osebno mislim,da držaavam in velikim manipolistom ni v interesu ,da pride do bilo kakšne revolucije , kako bodo to speljali in reorganizirali finančni sistem je sicer več napovedanih scenarijev,sicer ni noben ravno ugoden posebej ne za delavski razred,me pa vseeno zanima ali obstaja morda kakšen scenarij ,da bi se to finančno napihovanje ,umetno držanje inflacije in seveda vrednost eura in dolarja na bilo kakšen način potlačilo,oziroma da si pač izmislijo nekaj in vso to svinjarijo pač vržejo na breme nižjega sloja.

Imam pa še eno direktno in realno vprašanje,npr.,da danes vzamem kredit in nakupim zlato ali srebro to ni ravno pomembno,razen špekuliranja glede resnično močno pričakovanega dviga cene srebra , ali je bilo kakšna varianta ,da se mi pač to podre,seveda kredit z fiksno obrestno mero je najboljša varianta ,ali obstaja bilo kakšna varianta da pa pač cene obresti padejo ,ker tako bi rečeno sam sebe (zaklau).Hvala že v naprej za odgovor.”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Obstajata dva mehanizma, s katerima se lahko reši trenutna prezadolženost. To sta bankrot in inflacija. Lahko rečemo, da je bankrot zaveznik srednjega sloja, inflacija pa zaveznik velikih bank in korporacij. Če dolžnik razglasi bankrot, potem vso breme pade na velike banke in korporacije, ki so lastniki izdanega dolga in produktov (zato se Grčijo dobesedno prosi, da vzame še več dolga, kot pa razglasi bankrot). Ob inflaciji pa se vso breme prenaša na srednji sloj, oziroma subjekte ki so kupci dolga ali produktov. Višja je inflacija, hitrejši je prenos sredstev k lastnikom dolga in produktov (bankam in korporacijam), zato je tudi jasno, zakaj centralne banke tako strastno rešujejo probleme prezadolženosti z vedno večjimi dolgovi. Prav inflacija je najmočnejše orožje centralnih bank, preko katerega poteka prenos sredstev iz srednjega sloja k lastnikom največjih svetovnih bank in megakorporacij.

Kredit s fiksno obrestno mero za nakup plemenitih kovin je zelo smiselna poteza, ki jo lahko naredimo v trenutnih okoliščinah. Centralne banke ne bodo dopustile obrestnim meram, da zrastejo, saj bi to zaradi prevelikih državnih dolgov pokopalo celotni finančni sistem, zlato in srebro pa bi se v tem primeru takoj uveljavilo kot alternativno plačilno sredstvo (cena bi eksplodirala čez noč). Centralne banke bodo tako najverjetneje tiskale vedno več denarja in s tem denarjem kupovale državne obveznice, kar bo preprečilo porast obrestnih mer in zajezilo “prehitro” rast plemenitih kovin na kratki rok. Inflacija bo v tem primeru vse večja, plemenite kovine pa bodo kljub inflaciji še dodatno pridobivale na kupni moči. Dražilo in napihovalo se bo praktično vse, vaš kredit pa bo v primerjavi z vrednostjo plemenitih kovin postajal vse manjši.