Idealni pogoji za nakup plemenitih kovin

Insajder.si > Avtorski prispevki > Idealni pogoji za nakup plemenitih kovin

Prehajamo v fazo, ko posegi centralnih bank in zahodnih vlad na finančnih trgih delujejo vse bolj očitni in hkrati obupani. To niti ni tako presenetljivo, saj obstoječi finančni sistem zahteva eksponentno rast v ponudbi novega denarja, da lahko normalno deluje. Pritisk javnosti zoper ekspanzivno denarno politiko pa postaja vse večji. Vsak paket novo natiskanega denarja tako zahteva novo »preobleko« in čedalje več kompliciranih interpretacij, da se prikrije prava razlaga, ki se preprosto imenuje tiskanje denarja iz nič.

Novembra se bliža najpomembnejši dogodek tega leta – ameriške predsedniške volitve. Pri Insajderju smo prepričani, da je to eden izmed pomembnejših razlogov za tako agresivno manipulacijo centralnih bank na trgu plemenitih kovin. Javnost je namreč potrebno odvrniti od edinega varnega finančnega zatočišča, da se prepreči »beg« iz ameriškega dolarja  do ameriških volitev.

 Predsednikova »Delovna skupina za finančne trge« se bo najverjetneje potrudila, da bodo ameriški borzni indeksi ostali nad gladino ali celo nadaljevali pot navzgor do novih najvišjih vrednosti. Kar bo posledica kvantitativnega sproščanja (QE3) v takšni ali drugačni obliki ali izrazu. Z rastjo borznih indeksov kot so Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq bo ameriška vlada najverjetneje želela ustvariti navidezno okrevanje ameriškega gospodarstva, ki pa je sodeč po resničnih informacijah že lep čas v depresiji.

Menimo, da je trenutno zelo primeren čas za vstop na trge plemenitih kovin. Plemenite kovine in delnice rudarskih podjetij so kratkoročno zelo razprodane, saj so centralne banke pred kratkim poskrbele za večji padec vrednosti preko koordinirane intervencije na papirnatih trgih. Zlato, srebro in indeks največjih rudarskih podjetij - HUI, so bili tik pred pomembnim tehničnim prebojem pri vrednosti 1800$ za zlato, 36-37$ za srebro in 560 za HUI (indeks največjih rudarskih podjetij zlata). Nakar je 29. februarja sledil agresiven napad finančnih inštitucij, da se prepreči tehnični preboj zlata, srebra in rudarskih podjetij, kot je razvidno na spodnjih grafih.

Finančne inštitucije s tem, ko poskušajo zadrževati preboj tečajev plemenitih kovin in rudarskih podjetij, hkrati ustvarjajo vse bolj bikovsko tehnično formacijo, iz katere bo sledil toliko bolj agresiven preboj proti novim najvišjim vrednostim plemenitih kovin in rudarjev.

Edini način kako priti do kratkoročnega dobička v tako zmanipuliranih trgih je, da "kličemo blef" finančnih inštitucij in vstopimo v trge plemenitih kovin ob večjih intervencijah centralnih bank, kot je to bila intervencija iz 29. februarja. Vendar pa trgovanje zahteva veliko mero samokontrole in poznavanja področja upravljanja tveganja. Kar pa ni za vsakogar. Zato predlagamo, da se pred tovrstnimi odločitvami posvetujete s strokovnjakom ali se lotite samostojnega izobraževanja.

Še en zelo pomemben dejavnik, ki lahko povzroči hiter vzpon plemenitih kovin in rudarjev, je graf dolarskega indeksa. Le-ta je tik pred pomembnim prebojem trendne linije, ki ostaja nepremagana že vse od avgusta 2011. To gre v veliki meri pripisati krizi evra, ki je največji protiutež v omenjenem indeksu.

Ameriški dolar vse hitreje izgublja podporo v mednarodnih poravnavah, države BRICS pa so pred nekaj dnevi še dodatno pretresle petrodolarski finančni sistem s tem, ko so odprle resno debato o ustanovitvi skupne razvojne banke. Nekatere med njimi  že nekaj časa poravnavajo določene bilateralne posle v lokalnih valutah (Rusija, Kitajska). Visoka cena nafte je tako eden izmed ključnih dejavnikov, ki trenutno še drži ameriški dolar nad gladino, s tem ko ustvarja umetno visoko povpraševanje po ameriški valuti. Saj morajo države, ki še vedno spoštujejo dolarski rezervni status, kupiti vedno več dolarjev za uvoz surovin in plačevati nominalno višje vrednosti ob medsebojnih poravnavah.

Na koncu želimo poudariti, da ni možno napovedati v kakšne skrajnosti bo šla manipulacija plemenitih kovin in surovin v prihodnje. Vendar pa je trenutno vse nared za ogromen preboj plemenitih kovin proti novim najvišjim vrednostim.