Vprašanje bralca z dne 16.4.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 16.4.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni! Nakup srebra preko spleta,oz.direktno od fizičnih oseb(good delivery,zaupanja vredne osebe,kupljene od uradnih trgovcev p.k.) Cena ugodnejša kot uradni trgovci.(cca -17%) Kaj pa prodaja? Če prodam fizičnim osebam, kako lahko dokažem izvor premoženja ob morebitni visoki rasti vrednosti? (ddv je bil že plačan s strani trenutnih lastnikov.) Ali sem lahko ponovno obdavčen? Kako lahko prodam pri bodočih visokih cenah? Kdo bo lahko kupil (ali zato kupim sedaj palice male mase)? Uradni trgovci ne bodo zainteresirani za odkup,ali pa lahko odkupujejo po mnogo nižjih cenah od borzne! Prosim za vašemnenje: Hvala in l.p.”
 

Naš odgovor bralcu: 
 
Če predpostavljamo, da bodo cene srebra nekje v prihodnosti zelo visoke, lahko na uradu za meroslovje pridobite certifikat o pristnosti in s potencialnim kupcem uredita kupoprodajno pogodbo, kar bo vsekakor vlilo zaupanje s strani kupca. Naložbeni kovanci so hkrati uradno plačilno sredstvo v državah, kjer jih posamezne kovnice proizvajajo, saj imajo natisnjeno nominalno vrednost, kar je še dodatna varovalka pred obdavčenjem, saj vsebujejo monetarno komponento (so praktično denar, ne surovina).

Glede plačila davka bo vse odvisno od posameznih držav, katero skrajnost bodo izbrale pri uvedbi zakonodaje, ki bi utegnila spremeniti to področje. Države lahko uvedejo zelo visoke davke ob prodaji pri uradnih trgovcih, kar pa bi pomenilo, da bi istočasno ustvarile črni trg, ki bi še dodatno pahnil državno gospodarstvo v depresijo, na črnem trgu pa vemo, da se cene gibljejo precej višje, kot na uradnem, zato je skrb v vašem primeru povsem odveč. Verjamemo in hkrati upamo, da je zgodovina države izučila, da tovrstna represija ne prinaša nič pozitivnega in na dolgi rok škoduje vsem, tako državnemu aparatu kot ljudem.

Večkrat smo že ponovili, da so visoke cene posledica velikega povpraševanja. Veliko povpraševanje pomeni zelo visoko likvidnost, kar pomeni, da boste srebro brez problema in računa lahko prodali tretji osebi ali posredno ali neposredno industriji, ki ga bo nujno potrebovala.

V prihodnosti pričakujemo, da bomo priča velikemu pomanjkanju fizičnega srebra na svetovnih trgih, kar bo uradne trgovce prisililo v dosti višje odkupne cene, tako, da iz tega vidika nismo zaskrbljeni.

Osebno menimo, da plemenitih kovin ne boste rabili prodati, temveč jih boste potrošili, kot se rad izrazi James Turk iz fundacije GoldMoney. Mednarodni bankirji bodo najverjetneje poskušali ustvariti sistem, kjer boste vaše plemenite kovine preprosto naložili na vaš račun in z njimi prosto razpolagali. Res je, da bodo centralne banke spet pridobile dodaten nadzor nad fizično kovino, vendar v kolikor pride do sprejetja novega finančnega standarda s strani mednarodne skupnosti, bo to sprožilo novo kreditno ekspanzijo in hitro gospodarsko rast, kar pomeni, da bo čas za preusmeritev naložb iz plemenitih kovin v druge gospodarske sektorje.