Vprašanje bralca z dne 23.4.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 23.4.2012

Vprašanje bralca:
 
“Redno spremljam vašo stran in moram reči, da imate hude novice! Imam vprašanje. Kaj se zgodi če imaš npr. kredit pri NLB, banka pa bankrotira? Se zahvaljujem za odgovor. Lp”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Malo verjetno se nam zdi, da bi država dovolila bankrot največje slovenske banke, saj bi to za seboj potegnilo precejšen del slovenskega gospodarstva (za zadnji primer lahko vzamemo reševanje belgijske banke Dexia). Država bo pri NLB najverjetneje ob vsakem večjem simptomu insolventnosti uporabila davkoplačevalski denar za pokritje izgub in omogočila poslovanje banke vse do naslednjega problema. Verjamemo, da se bo ta praksa nadaljevala, vse dokler sama država Republika Slovenija ne preide v insolventno stanje.

V kolikor bi slovenska vlada dovolila bankrot NLB, bi prišlo do odprodaje sredstev (kreditov in posojil) kateri izmed tujih ali domačih »zdravih« bank. Praksa iz tujine je pokazala, da v večini primerov pride do odkupa posojil in kreditov s strani druge finančne inštitucije, tako, da obstaja zelo majhna verjetnost, da bi kredit dejansko bil odpisan.