Vprašanje bralca z dne 24.4.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 24.4.2012

Vprašanje bralca:
 
“Spoštovani! Cene PK gibajo ravno obratno od pričakovanj (kot je to tudi sicer običaj za večino vlagateljev na borzah).

Glede na situacijo in napovedi, ki so še slabše (vsaj za EU in ZDA), bi morale cene PK rasti – ampak kar vztrajno padajo.

Ali je možna tako dolgotrajna in verjetno tudi draga manipulacija cen PK (čeprav to ni nujno, glede na to, da delajo denar iz nič)?

Koliko časa še lahko pričakujemo tak trend (sploh če upoštevamo vaš članek Španija prehaja v stanje popolnega kolapsa)?

Koliko bo kolaps razvitega sveta (EU in posledično verjetno ZDA) vplival na hitro razvijajoče se ekonomije in ali lahko te ekonomije kompenzirajo/omilijo ta kolaps tudi v EU in ZDA in če da, kakšen bi bil vpliv na cene PK?

Hvala & LP”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Centralne banke lahko preko elektronskega trgovalnega sistema kratkoročno potisnejo plemenite kovine tudi na vrednost NIČ, če bi to želele, vsekakor imajo dovolj sredstev, da to naredijo (tiskanje denarja iz nič). Vendar pa bi s tem popolnoma izsušile trg fizičnih plemenitih kovin in izgubile nadzor nad vzdrževanjem cen FIZIČNIH plemenitih kovin in posledično nad drugimi trgi. Centralne banke nočejo, da vrednost plemenitih kovin pade predaleč, njihova naloga je, da vzdržujejo svetovni finančni sistem in skrbijo, da cene surovin in plemenitih kovin ne zrastejo prehitro v prekratkem času, vsaj do sprejetja novega finančnega sistema. Obstoječi finančni sistem potrebuje vsako leto več denarja v obtoku, da omogoča normalno poslovno dinamiko in vsaj nominalno rast gospodarstev, kar pomeni, da je rast cene surovin in plemenitih kovin v trenutnem mehanizmu zagotovljena, vendar pod budnim nadzorom centralnih bank, da ne pride do prehitre rasti v prekratkem času, ki bi zamajala zaupanje v finančni sistem.

Konec junija se izteče podpora ameriške centralne banke imenovana »Operacija Twist«. Gre za proces, kjer je FED namenil 400 milijard dolarjev za nakupe dolgoročnih ameriških obveznic z namenom znižanja dolgoročnih obrestnih mer v podporo ameriškemu in posledično svetovnemu gospodarstvu. Operacija Twist je tretji ukrep v vrsti ameriške centralne banke v podporo svetovnega finančnega sistema. Pred tem sta to bila QE1 in QE2.

V kolikor želijo centralne banke preprečiti popoln kolaps finančnega sistema, bodo morale po koncu junija ponovno uvesti nov stimulativni ukrep, kar bi lahko pognalo plemenite kovine v nove najvišje vrednosti. Kako se bo operacija imenovala si ne upamo napovedati, Jim Rickards meni, da bo FED najverjetneje uvedel targetiranje nominalnega BDP (tiskalo se bo toliko, koliko bo potrebno, da se doseže targetirana rast BDP, npr. 3% letno). Obstaja tudi verjetnost, da se bo ob tej objavi ponudila večja nakupna priložnost, saj zadnje čase ob podobnih objavah centralne banke zasujejo trge plemenitih kovin s prodajami na kratko, zato predlagamo, da imate nekaj denarja tudi na strani za »klic blefa« centralnih bank.

Kolaps finančnega sistema bo globalen. Razvijajoče ekonomije ne bodo imele posebne vloge pri ublažitvi padca v razvitem svetu, saj bo šlo za sistemski kolaps. V članku Najmočnejše države nazaj na zlati standard smo to vprašanje podrobneje razložili.