Vprašanje bralca z dne 25.4.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 25.4.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pred kratkim ste zapisali da boste izpostavili 24 surovinskih podjetji ki naj bi bila uspešna.Zanima me kolikšen je minimalni uložek za nakup (delnic ?).Drugo vprašanje pa je ,ali se mi bo takrat spllačalo zamenjati določen del srebra za nakup delnic teh podjetji. Hvala za vaš trud,stran je odlična kar tako naprej.”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Naše mnenje je, da bi posameznikov surovinski portfelj moral vsebovati največ 30% v delnicah rudarskih podjetij in najmanj 30% plemenitih kovin v fizični posesti. Osebno smo zagovorniki razmerja 50% plemenitih kovin v fizični posesti, 30% v surovinskih »skladih«, ki imajo 100% kritje fizične surovine in 20% v delnicah surovinskih podjetij.

Gre za zelo splošno razlago, v realnosti je vse odvisno od individualnih potreb in razmer vsakega posameznika, vendar pa smo prepričani, da je to posplošen model, ki bo v prihodnje marsikomu zagotovil več kot miren spanec. Torej, minimalni vložek v delnice surovinskih podjetij, bi po našem mnenju predstavljal okoli 10% surovinskega portfelja.

Vrednost večine delnic surovinskih podjetij (predvsem rudarjev zlata in srebra) je po podatkih strokovnjakov tega področja trenutno zbita na najnižje vrednosti zadnjih 30 let, v primerjavi z vrednostjo fizičnih surovin, plemenitih kovin in investicijskega denarja, ki je sistemu na voljo. V kolikor je vaš portfelj sestavljen iz 100% fizičnega zlata in srebra, potem je smiselno del teh sredstev trenutno preusmeriti v delnice rudarskih podjetij.