Razkrivamo elitna surovinska podjetja

Insajder.si > Avtorski prispevki > Razkrivamo elitna surovinska podjetja

Verjamemo, da je v zadnjih nekaj mesecih in predvsem v zadnjih dneh marsikoga pošteno stisnilo v želodcu ob pogledu na tečaje plemenitih kovin. Splošni sentiment glede plemenitih kovin, predvsem zlata in srebra že dolgo ni bil tako negativen kot trenutno. Mediji so polni objav na temo zlatega balona in napovedujejo konec 11-letnega bikovskega trenda plemenitih kovin. Delnice rudarskih podjetij so na nivojih, ki smo jih lahko spremljali v letu 2010. Negativen trend plemenitih kovin pa vztraja že vse od maja 2011, ko je srebro doseglo vrhunec pri skoraj 50 dolarjih in od septembra 2011, ko je vrhunec doseglo tudi zlato pri 1900 dolarjih.

Bliža se čas ameriških predsedniških volitev v novembru, konec junija pa se izteče podpora ameriške centralne banke ali t.i. »Operacija Twist«. To pomeni, da nas v kratkem čaka nova oblika tiskanja denarja v podporo vse hitreje propadajočemu ameriškemu gospodarstvu. Indeksa DJIA in S&P 500 sta pred kratkim padla pod linijo trenda, ki je vzdržal vse od oktobra 2011, kar naznanja kratkoročno korekcijo delniških trgov ravno v času, ko se izteka podpora FED-a (ameriške centralne banke) ameriškemu gospodarstvu.

Naše mnenje je, da centralne banke delujejo 24/7 na surovinskih trgih, da bi zbile ali vsaj zadržale obstoječe nivoje cen surovin in plemenitih kovin, pred novo najavo največjega paketa tiskanja denarja doslej (QE3). To bi brez dvoma obrnilo trend surovin in plemenitih kovin v pozitivno smer in v zelo kratkem času močno dvignilo tečaje plemenitih kovin. Posledično bi delnice rudarskih in surovinskih podjetij dosegle nove najvišje vrednosti (zlato do 2100 in srebro do 60 dolarjev za unčo).

Naj poudarimo, da bi v primeru večje korekcije ameriških delniških indeksov (S&P 500 in Dow Jones) ameriška centralna banka imela še toliko večji izgovor in opravičilo za nov stimulativni ukrep (QE3). Le-ta je trenutno nujno potreben za vzdrževanje nizkih obrestnih mer v podporo nepremičninskega in dolžniškega trga v ZDA in po svetu.

Trenutna korekcija plemenitih kovin je še dodatna nakupna priložnost za vse, ki smo čakali za vstop na te trge. Negativen sentiment in strah so čustva, ki so trenutno prisotna med vlagatelji. Vsi pričakujejo ogromen padec vrednosti plemenitih kovin, kar je pokazatelj, da bo prodajalcem počasi začelo primanjkovati goriva.  V kolikor želimo zaslužiti v teh trgih je pomembno, da kupujemo takrat, ko na trgih vlada strah in večina vlagateljev pričakuje še nižje vrednosti.

Pri Insajderju ravno z današnjim dnem ponujamo možnost, da izveste katera surovinska podjetja imajo po našem mnenju in kriterijih največji potencial, da za večkrat presežejo rast fizičnih surovin in plemenitih kovin. Izdaja poročil pa po naključju prihaja ravno v času, ko se je ponudila verjetno največja nakupna priložnost pred prebojem plemenitih kovin in surovin do novih najvišjih vrednosti.