Vprašanje bralca z dne 9.5.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 9.5.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni:v kolikor sem razumel se mi ne splača čakati ,da bodo PK dosegle nove višave,saj bodo iztočasno rasle tudi delnice teh surovinskih podjetji? -ali se delnice teh podjetji lahko kupi tudi pri nas (katere ustanove?)oz. na kakšen način in pa,ali je določeno kakšen je minimalni znesek za nakup teh delnic.Hvala in LP”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Glede na negativen sentiment in dejstvo, da sta pred kratkim Bill Gates in Warren Buffet javno potolkla zlato kot naložbo, smo mnenja, da želi finančna elita (predvsem lastniki velikih hedge skladov) ob pomoči centralnih bank ustvariti panično ozračje kot smo mu ta trenutek priča, da ustvarijo dovolj veliko likvidnost (veliko ljudi mora prodajati, da lahko oni kupujejo, ne da bi dvigovali cene), za neopazen vstop v surovinske trge. Večinoma je tovrstna finančna retorika posledica notranjih informacij s katerimi se nekateri izbranci okoriščajo že lep čas.

Trenutno so delnice rudarskih podjetij ekstremno podcenjene v primerjavi s ceno fizičnih kovin in investicijskega denarja v obtoku. Sami smo v tem trenutku kupci sektorja rudarskih podjetij.

Cena delnic teh podjetij, kot tudi fizičnih plemenitih kovin lahko še dodatno pade, vendar je razmerje med potencialom rasti in možnim padcem močno v prid rasti.

Delnice lahko kupite preko katerekoli slovenske ali tuje brokerske hiše, vendar morate najprej pri njih odpreti trgovalni račun. Ko odprete račun lahko izbirate, ali boste z delnicami trgovali sami preko elektronske trgovalne platforme, ali boste naročila izvrševali direktno preko telefona. V vsakem primeru boste najverjetneje dobili dostop do elektronske platforme, z nekaj višjo provizijo za nakup delnic preko telefona pa lahko to prepustite vašemu brokerju na drugi strani telefona.

Sami plačujemo cca 10€ za izvršitev nakupa in cca 10€ za izvršitev prodaje na New Yorški borzi. Cene brokerskih storitev so trenutno zelo ugodne v primerjavi z nekaj let nazaj.

Minimalni znesek pri večini ponudnikov ni potreben, nekatere brokerske hiše pa zahtevajo tudi od 2000€ začetnega kapitala. Podrobnejšega odgovora zaenkrat nimamo. V kolikor se bo pojavilo več vprašanj na to temo, bomo temeljito raziskali slovenski in tuji trg in poskušali izpostaviti najugodnejšega ponudnika.