Vprašanje bralca z dne 23.5.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 23.5.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni, vprašanje glede deflacije, kakšen ima vpliv na ceno srebra, glede na to da cene izdelkov in storitev padajo, proizvodnja se zmanjša, posledično tudi povpraševanje po srebru v industrijske namene? Če pride do takšnega scenarija ali je potem sploh smoterno imet na zalogi oz. posedovat fizično srebro, ker bo zaradi zmanjšanega povpraševanja in porabe v industriji cena srebra še padala! Vem, da na dolgi rok je to dobra naložba, ampak po mojem več kot 10 let, za to prehodno pa samo zlato, ki predstavlja zavarovanje! Hvala za odgovor!”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Deflacijsko zastraševanje je samo eno izmed orožij finančne elite, s katero kratkoročno umirjajo inflacijo na surovinskih trgih v časih eksplozivne monetarne ekspanzije. Finančni sistem je zgrajen na temeljih, ki potrebujejo konstantno širjenje količine denarja v obtoku, drugače se sistem ustavi, centralne banke pa bi v tem primeru izgubile nadzor in privilegij nad upravljanjem sistema denarja brez kritja ali t.i. FIAT sistema, saj bi v tem primeru prišlo do decentralizacije monetarnih avtoritet. V primeru deflacijskega kolapsa bi svetovne velesile kot so ZDA in EU popolnoma izgubile nadzor nad strateškimi geopolitičnimi področji, kot so Bližnji Vzhod in ostalimi satelitskimi režimi, ki so pod nadzorom zahodnega finančnega in vojaškega aparata, življenjski standard zahodnega sveta pa bi čez noč padel na nivo banana republike (vsaj do vzpostavitve novega sistema). Tiskanje denarja je edini mehanizem, ki omogoča vzdrževanje statusa quo, končni kolaps in tranzicija na nov finančni sistem pa bo najverjetneje sovpadala z visoko inflacijo ali celo hiperinflacijo zahodnega finančnega sistema. V kolikor bi prišlo do deflacijskega kolapsa pa bi v vsakem primeru plemenite kovine igrale ključno vlogo pri prevrednotenju zahodnih valut ali najverjetneje nove valute, kar bi vrednost plemenitih kovin lahko dvignilo tudi za več 1000%, glede na današnje nominalne vrednosti valut.

Glede na resnično inflacijo po podatkih Shadowstats iz leta 1980, ko je srebro doseglo 50 dolarjev za unčo, bi se cena srebra danes pri 28$ morala gibati okrog 300$ za unčo, kar pomeni, da bi bilo srebro tudi pri 100 ali 200 dolarjih danes podcenjeno, predvsem zaradi močne manipulacije centralnih bank v podporo ameriškega dolarja. To pa je cena, v katero pa ni všteta še temeljna slika glede količine izkopanih zalog, ki so se od leta 1980 drastično zmanjšale iz 10 na vsega 1 milijardo unč!

Osebno menimo, da se doba tega mini deflacijskega sentimenta približuje koncu, saj so centralne banke naletele na močan pritisk javnosti, ki zahteva konec varčevalnih ukrepov (ki so po našem mnenju samo testiranje tolerančnega praga javnosti s strani zahodnih avtoritet), nekatere volitve pa so že dokazale, da tovrstno deflacijsko zastraševanje deluje kot efekt bumeranga in spodbuja sentiment javnost k radikalni socialni politiki, predvsem v državah, ki so ujete znotraj evropskega monetarnega sistema in nimajo dostopa do stimulativnih mehanizmov (tiskarskih strojev).

Torej, naš odgovor na vaše vprašanje je, da pričakovanje večje deflacije ni verjetno, in glede na to, da je prodaja fizičnega srebra glede na zlato trenutno v razmerju približno 1:1 (po podatkih Erica Sprotta), papirnato razmerje zlato:srebro pa 1:56 ne vidimo nobenega razloga, da trenutno ne bi bili kupci najbolj podcenjene kovine, najverjetneje v celotni zgodovini človeštva.