Vprašanje bralca z dne 19.6.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 19.6.2012

Vprašanje bralca:
 
“ali naj pustim v evro-valuti ali naj pretvorim v kakšno drugo valuto kot naprimer švicarski frank, avstralski dolar,… – to sprašujem , ker gre za malo večjo vsoto v evrih, ki se jo bo verjetno rabilo v roku pol leta ali šele čez eno leto – mogoče pretvorba v drugo valuto sploh ni smotrna, ker kolikor sem zasledila na vaš spletni strani predvidevate, da ko bo prišlo do pričakovanega preobrata valut – se bodo to zgodilo z vsemi valutami hkrati (predviden dogovor centralnih bank) ali pa si mogoče napačno razlagam in se bodo postopoma dogajali prebrati-pretvorbe v nove manjvredne valute – naprimer, da se bo to najprej zgodilo z eurom, potem dolarjem,….- vem, da je to samo predvidenje dogodkov – samo za vaše mnenje vas prosim. vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in prav lepo pozdravjam”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Težko je podati konkretno mnenje, ker nimamo vpogleda v višino in razmerja vaših sredstev. Evro je trenutno zelo razprodan na valutnih trgih, kar pomeni, da je večina trgovalcev nakopičenih na eni strani, kar je ponavadi indikator, da lahko v kratkem pride do preobrata v trendu, kar bi evro poneslo višje. To bi najverjetneje sovpadalo s katero izmed kratkoročnih rešitev evropskih in svetovnih politikov, predvsem z najavo novega paketa tiskanja evrov ali/in dolarjev, za kar bomo dobili odgovor konec tega meseca.

Glede na to, da je večina trgovalcev trenutno usmerjenih proti evru, menimo, da se bo trend padanja evra v kratkem obrnil in se bo valuta stabilizirala za krajši rok.

Torej, osebno bi v teh okoliščinah za predvidene stroške v roku pol do enega leta in za večjo vsoto denar razpršili med evro in fizično zlato, ki ga lahko kadarkoli kupite in pretvorite nazaj v evro.

Težko je točno napovedati ali bodo evropske oblasti enostransko močno razvrednotile evro že pred popolnim kolapsom finančnega sistema ali bo že pred tem prišlo do popolnega kolapsa svetovnega finančnega sistema in prevrednotenja vseh valut hkrati. Konec junija bo najverjetneje sledila koordinirana akcija vseh največjih centralnih bank, ki bodo s tiskanjem denarja potisnile vse valute nižje napram plemenitim kovinam in surovinam, predvsem pa delnicam rudarskih in surovinskih podjetjij in s tem kupile še nekaj dodatnega časa pred popolnim kolapsom.

Enostransko razvrednotenje evra bi trenutno povzročilo grožnjo ameriškemu, japonskemu in kitajskemu izvozu, saj je evropska industrija (predvsem Nemčija) pri tečaju 1,25 dolarja za evro že zdaj v močno priviligiranem izvoznem položaju. Drugače povedano, evropski proizvodi so pri trenutnem valutnem tečaju premočna konkurenca drugim izvoznim državam, zato te države ne bodo dovolile še dodatnega enostranskega razvrednotenja evra. Zato smo mnenja, da bodo centralne banke v kratkem izvedle koordinirano akcijo tiskanja denarja v podporo evra in posledično celotnega finančnega sistema, kar bo plemenite kovine in surovine poneslo v višave.