Svet potrebuje novo ponzijevo shemo

Insajder.si > Avtorski prispevki > Svet potrebuje novo ponzijevo shemo

Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke je včeraj na tiskovni konferenci spregovoril o načrtih in nadaljevanju monetarne politike, kar je bil razlog za ponovno razprodajo na trgih. Njegova ambivalentna sporočila za javnost so pogosto predmet različnih interpretacij kar povzroča negotovost in kratkoročno volatilnost na vseh trgih. Naslovnice Bloomberga, CNBC, Financial Times in ostalih korporativnih medijev v ZDA so danes polne sporočil z negativno konotacijo zoper plemenite kovine, kar je postala že stalna praksa ameriške propagande za usmerjanje trgov v želji po podaljšanju statusa quo.

Bernanke je na tiskovni konferenci dejal, da je FED proti koncu leta 2013 pripravljen upočasniti nakupe v okviru operacije QE, preko katere mesečno odkupi za 85 milijard $ ameriških obveznic in hipotekarno zavarovanih vrednostnih papirjev, poroča Bloomberg.

Kakorkoli že, česar naslovnice ne sporočajo je to, da bo FED začel z upočasnjevanjem programa QE samo v primeru, da se stanje v gospodarstvu bistveno izboljša in da se stopnja brezposelnosti zniža iz trenutnih 7,6% na 6,5% – 6,8%, s ciljno stopnjo inflacije 2,5%. Prav tako je dejal, da njegove napovedi nikakor ne gre vzeti kot dokončne, ter da bo odbor FOMC redno spremljal vhodne podatke iz gospodarstva in temu primerno prilagajal svoje operacije.

FED-ova bilanca stanja se je od začetka krize leta 2008 zvišala iz 905 milijard $ na današnjih 3.400 milijard $ in še vedno raste. FED z nakupi ameriških obveznic in hipotekarno zavarovanih vrednostnih papirjev preko QE ponovno napihuje nepremičninski in obvezniški trg, kar se bo nekje v prihodnosti zagotovo končalo tragično. Vendar pa za razliko od leta 2008, ko je sprožilec krize bila plačilna nesposobnost posojilojemalcev hipotekarnih kreditov (predvsem fizičnih oseb), je tokrat posojilojemalec država sama, kar lahko napihovanje nepremičninskih in obvezniških trgov podaljša še za kar nekaj časa.

Bilanca stanja ameriške centralne banke

Centralnim bankam je tokrat zmanjkalo nabojev, s katerimi so v preteklosti napihovale balone na različnih trgih. Realne obrestne mere štirih glavnih stebrov t.i. »zahodnega« finančnega sistema – FED, Bank of England, Bank of Japan in ECB se gibljejo v negativnih številkah in kljub temu ni videti, da se stanje gospodarstev bistveno izboljšuje. Ravno obratno. Prav zaradi neučinkovitosti vpliva nizkih obrestnih mer na izboljšanje stanja gospodarstev, so centralne banke povlekle zadnje resno orožje, ki bi lahko kratkoročno spodbudilo gospodarsko dinamiko – QE. In kot je postalo jasno, tudi to več ne deluje. Edini pozitivni, vendar močno izkrivljeni indikatorji o izboljšanju stanja gospodarstev so podatki, ki prihajajo iz državnih statističnih agencij in padanje cene zlata kot posledica aktivne manipulacije trgov plemenitih kovin v podporo ameriškega dolarja.

Negativne realne obrestne mere, rekordno tiskanje denarja zahodnih centralnih bank in celo kraje depozitov »vzhodnih« oligarhov, nimajo popolnoma nobenega vpliva na spodbuditev zahodnih gospodarstev, kar je popolnoma jasno, če se zazremo v realnost in pogledamo kje zares tiči razlog za tako klavrno stanje in nemoč centralnih bank po spodbuditvi zahodnih ekonomij.

Po drugi svetovni vojni smo bili priča rojstvu zahodnega finančnega in socialnega sistema, ki še danes temelji na temeljih štirih centralnih bank – FED, Bank of England, ECB (prej Banque de France in Bundesbank) in Bank of Japan. Države so po drugi svetovni vojni skupaj z omenjenimi centralnimi bankami vzpostavile največjo socialno ponzijevo shemo, ki je trenutno v terminalni fazi. Populacije zahodnih držav so najstarejše na svetu in vedno več »baby boomerjev« čaka na unovčenje pokojninskih in zdravstvenih pravic s strani države. Ponzijeva shema, imenovana »zahodna pokojninska blagajna«, bi že zdavnaj padla pod svojo lastno težo brez podpore zahodnih centralnih bank in državnega izposojanja za poplačila tekočih obveznosti. Socialne obveznosti zahodnih držav skupaj z visokimi obveznosti držav do centralnih bank so glavni razlog gospodarskega krča in nezmožnosti ustvarjanja novih delovnih mest, s katerimi bi bilo moč spodbuditi gospodarstva k ustvarjanju dodane vrednosti, s katero bi ponovno vzpostavili zdrav dotok sredstev v prazne pokojninske blagajne. Z drugimi besedami, žalostno vendar resnično, svet potrebuje novo ponzijevo shemo in z njo nov finančni sistem za rešitev socialnih in gospodarskih problemov. Nekoliko kontroverzna trditev, vemo, vendar tudi najbolj verjetna iz vidika interesov visokih financ in politike.

Če se vrnemo na včerajšnjo izjavo Ben Bernankeja o upočasnjevanju ali končanju nakupov preko operacije QE, je popolnoma jasno, da FED nima popolnoma nobene druge izbire, kot nadaljevati s tiskanjem denarja in celo s pospeševanjem količine nakupov, če želi še za nekaj časa ohraniti zahodni finančni sistem in z njim ameriško politično, vojaško ter finančno dominanco še za nekaj let naprej. Japonska je trenutno na najboljši poti, da postane krivec domino efekta pri uničenju zahodnih obvezniških trgov, saj je vodilna država na poti do hiperinflacije z več kot 200% dolga v razmerju z BDP.

Finančne inštitucije v zadnjih dneh pospešeno napadajo trge plemenitih kovin in ustvarjajo panično ozračje na terminskih trgih v pomoč izbranim bankam, da prenesejo kratke pozicije na trgovalne knjige hedge skladov in zavzamejo dolge pozicije. Kaj velike banke v tem trenutku vedo česar javnost ne ve, bo najverjetneje znano zelo kmalu. Izjava Ben Bernankeja, čeprav po vsej logiki pozitivna za zlato, je bila spet izkoriščena za neumorno intervencijo na trgih plemenitih kovin.

Obrestne mere štirih stebrov zahodnega finančnega sistema:
ZDA
Velika Britanija
Japonska
ECB
Dolg v razmerju do BDP štirih stebrov zahodnega finančnega sistema:
ZDA
Velika Britanija
Japonska
EU