Izjava Bernankeja in izjemna nakupna priložnost

Insajder.si > Avtorski prispevki > Izjava Bernankeja in izjemna nakupna priložnost

Ben Bernanke je včeraj ob 18:30 uri podal izjavo za javnost glede nadaljnjih monetarnih ukrepov ameriške centralne banke. Po pričakovanjih večine vlagateljev se bo »operacija Twist«, s katero FED vzdržuje nizke obrestne mere dolgoročnih ameriških obveznic, nadaljevala do konca leta 2012. FED pa bo za nakupe namenil dodatnih 267 milijard dolarjev. Za tiste, ki se mogoče sprašujejo kaj »operacija Twist« sploh pomeni. Gre za zamenjavo ameriških obveznic s kratkoročno dospelostjo z nakupi ameriških obveznic z dolgoročno dospelostjo.  

FED z umetnim povpraševanjem po dolgoročnih ameriških obveznicah tako drži obrestne mere ameriškega zadolževanja na rekordno nizkih ravneh. To je povsem razumljivo, saj bi porast dolgoročnih obrestnih mer povzročila popoln kolaps dolžniških in hipotekarnih trgov v ZDA in po svetu.

Stranski učinek tovrstne monetarne politike pomeni dodatno napihovanje balona hipotekarnega in predvsem obvezniškega trga.

Predvidevamo, da FED ni želel uporabiti agresivnejšega monetarnega orožja kvantitativnega sproščanja, saj je politični pritisk trenutno prevelik. Hkrati se bližajo ameriške predsedniške volitve. Zato oblasti verjetno želijo vsaj to poletje »miren« dopust z nekoliko nižjimi cenami naftnih derivatov in močnega dolarja. Na kratki rok to ustvarja »učinek bogastva« preprostega Američana, ki že brusi svoje kreditne kartice. Bernanke hkrati pošilja sporočilo čez lužo, kolegu Draghiju (predsedniku ECB), da je na vrsti za naslednjo večje sproščanje novega denarja v obtok svetovnega finančnega sistema. ECB bo morala pridobiti ali natisniti nove bilijone evrov, če bo hotela zajeziti vse hitreje rastoče zahtevane donosnosti državnih obveznic najbolj kritičnih evropskih držav.

Trenutno potekajo pogovori med vrhom EU in kanclerko Merkel o uvedbi mehanizma evro obveznic. ECB bi to zagotovilo mehanizem tiskanja evrov in kupovanja obveznic posameznih držav, kot to počne FED v ZDA. T.i. enotna evropska fiskalna unija, bi ustvarila ZDE (Združene Države Evrope) z enotnim finančnim ministrstvom, ki bi imelo sedež v Frankfurtu. V kolikor Nemčija popusti in vstopi v tovrstni sistem, bo prisiljena v financiranje umetno visokega življenjskega standarda celotnega evro območja, kar bi posledično znižalo standard nemškemu ljudstvu. To bi Nemčijo postavilo v podoben položaj, kot je bila postavljena Slovenija v SFRJ.

Pri Insajderju ne verjamemo, da bo Nemčija popustila. Namreč, v primeru kolapsa finančnega sistema in prehodu na zlati standard bi nemška marka krita z nemškimi zlatimi rezervami in enim izmed izvozno najmočnejših gospodarstev na svetu, lahko sestavljala jedro košarice najmočnejših svetovnih valut, ki bi sestavljale novo svetovno valuto. Nemčija bo po našem mnenju najverjetneje nekje v prihodnosti evro zapustila in ponovno uvedla nemško marko, kar bo najverjetneje posledica kolapsa evropskega in kasneje svetovnega monetarnega sistema.

Več o kolapsu svetovnega finančnega sistema in prehodu najmočnejših svetovnih ekonomij nazaj na zlati standard si preberite »tukaj«.

Če se vrnemo na včerajšnje dogajanje. Zelo pomembno za plemenite kovine, je bil nenaden preobrat zlata in srebra po razprodaji, tik po izjavi Bernankeja, kar potrjuje, da smo najverjetneje dosegli dno med 1500-1600 $ za zlato in 27 -28$ za srebro. Prav tako je opaziti relativno moč rudarjev, saj je HUI včeraj izgubil le 0,84%, medtem, ko je cena zlata padla za približno isti odstotek.

HUI - Amex Gold BUGS (Basket of Unhedged Gold Stocks) Index

Največjo nakupno priložnost trenutno vidimo v delnicah ameriških naftno-plinskih podjetij. Njihov potencial rasti je med 30 in 60%. Vzpon cen surove nafte WTI nazaj na 100 ameriških dolarjev za sodček bo najverjetneje glavni razlog za tako hitro rast omenjenih podjetij. Ne gre pa odpisati ponovnega zaostrovanja razmer med Iranom in ZDA, ki lahko tako veliko rast povzroči praktično čez noč.

Dow Jones U.S. Oil & Gas Exploration & Production Index Fund:

Tehnična slika grafa nafte WTI in Indeks ameriških naftno-plinskih podjetij IEO - Dow Jones U.S. Oil & Gas Exploration & Production Index Fund nam dajeta jasno sliko kratkoročne podcenjenosti naftno-plinskih podjetij in nafte WTI. 

Nafta WTI (West Texas Intermediate):