Vprašanje bralcev z dne 4.7.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralcev z dne 4.7.2012

Vprašanja bralcev:
 
“Lep pozdrav, zanima me ka se bo dogajlo z plemenitimi kovinami v naslednjih mesecih, kaj se lahko zgodi z našo nlb in ali je bolje imeti denar v gotovini in to tudi v drugih valutah ne samo v evru? hvala za odgovor lp

 
“lep pozdrav, zanima me kako se bo cena zlata in srebra spreminjala skozi poletje, in kaj se bo zgodilo z našo nlb, je pametno imeti denar na tej banki ali priporočate kakšno drugo možnost, naprimer denar imeti v gotovini in ne samo na banki. hvala lp”
 

Naš odgovor bralcem:
 
To poletje pričakujemo umirjeno rast plemenitih kovin, v kolikor ne pride do nepričakovanih šokov, kot je napetost na Bližnjem Vzhodu in ponovno zaostrovanje razmer v evropskem bančnem sistemu. Ponovne napetosti z Iranom bi zagotovo dvignile cene surovin in plemenitih kovin, zaostrovanje razmer evropskega bančnega sistema pa bi najverjetneje ponovno vrglo uteži na celoten sektor plemenitih kovin, saj bi zahodne vlade uporabile vsa sredstva, da obdržijo plemenite kovine pred prebojem navzgor (kar bi morala biti naravna smer v danih razmerah). Kako dolgo jim bo to še uspevalo je uganka, vsekakor pa bo na eni točki prišlo do velikega iztisa kratkih/short pozicij, ki bo v zelo kratkem roku(v roku nekaj dni) vsaj podvojilo vrednosti zlata in predvsem srebra. Osebno menimo, da sta zlato in srebro dosegla dno, zlato pri 1500-1600 $ in srebro pri 27-28 $.

NLB bo poslovala, vse dokler bo država, Republika Slovenija, solventna, saj bi stečaj največje slovenske banke pahnil slovensko gospodarstvo v dodatno recesijo/depresijo, česar nobena vlada ne želi, da se zgodi v njenem mandatu. Osebno v tem trenutku ne bi zaupali večjih vsot katerikoli banki, sredstva bi takoj preusmerili v fizično gotovino in/ali plemenite kovine, predvsem zlato, v kolikor želite ostati likvidni, saj obstaja velika verjetnost, da bodo oblasti čez vikend (nekje v prihodnosti) močno razvrednotile evro. Obstaja resna verjetnost “nepričakovanega dogodka”, kar bo čez noč spremenilo pravila igre in ne bo časa za selitev sredstev drugam (izbruh nemirov na Bližnjem Vzhodu, kaos na trgu izvedenih finančnih instrumentov, neuspela dražba obveznic katere izmed največjih svetovnih ekonomij, teroristični napad,…).

Vse svetovne valute so FIAT valute, kar pomeni, da so krite izključno z obljubo države, da bo nekje v prihodnosti poravnala dolgove. Trenutno ni nobene FIAT valute, za katero bi lahko dejali, da predstavlja varno zatočišče. V kolikor ste trgovalec z dolgoletnimi izkušnjami trgovanja na valutnih trgih, potem lahko izkoristite kratkoročna nihanja in trende in pobirate kratkoročne dobičke, za večino finančnih laikov pa je najboljša izbira nakup fizičnih plemenitih kovin in sledenje dolgoročnemu bikovskemu trendu plemenitih kovin nasproti »papirnatim« valutam.

Osebno menimo, da je razmerje ameriškega dolarja in fizičnega zlata najboljša dolgoročna oblika »držanja gotovine«.