Vprašanje bralca z dne 16.7.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 16.7.2012

Vprašanje bralca:
 
“Spoštovani, se vam ne zdi, da že doolgo časa sledite analitikom in tudi sami pišete komentarje o prospadu finančnih sistemov, pa o manipulacijah cen na “prostem trgu”. Glejte, imam občutek da kurite naivne bralce. če bi glavni igalci ki vozijo finančne sistem v krizi, potem bi spot cena zlata in sebra rastla, ne pa da padata oba. Vlagatelji ne manipulirajo, ampka kupujejo v kar verjamejo. Glejte, cene zlata in srebra gredo dol, ne glede na vaše in njihove napovedi po apokalipsi. priznajte si, kar je bilo je mimo. tudi če rapadejo vsi finančni sistemi, kateri bedak bo kupoval zlato ali srebro po ceni večji od sedanje 🙂

Prosim povejte kdo?
tisti ki še za burek nimajo, ali tisti ki vse svoje dohodke vlivamo v sprotno porabo. Tisti, ki profesionalno investirajo, tudi zagotovo ne. LP”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Dnevno objavljanje novic na tematiko prihajajočega finančnega kolapsa ob vsaki kratkoročni šibkosti ideologije, ki jo predstavljamo, vedno sproži frustracijski sentiment, kar je popolnoma razumljivo. Zadnji večji balon (nepremičninski) so nekateri strokovnjaki predvidevali še preden se je sploh začel napihovati in več let opozarjali in bili tarča posmeha “strokovnjakov” masovnih medijskih hiš.

Celotna finančna in socialna paradigma trenutno stoji na temeljih, ki so predvsem zadnjih 50 let bili sistematično zgrajeni pod taktirko elitnih inštitucij, katerih namen je širitev sistema in zavarovanja elitnih interesov inženirjev tega sistema. Celotna formalna izobrazba obstoječe populacije ekonomistov in upravljavcev velikih hedge skladov je postavljena na ekonomskih temeljih in teorijah John Maynard Keynesa in se ne zavedajo posledic, ki so integralni del tega samo-destruktivnega sistema, kot je finančni sistem denarja brez kritja. Večina dinamike finančne industrije trenutno temelji na hierarhičnem sistemu komercialnih in investicijskih bank s centralnimi bankami na čelu, ki imajo dovolj velike žepe, da premikajo kratkoročne trende v katerem koli sektorju. Večina upravljavcev velikih hedge skladov živi in deluje v enklavi elektronskega sistema številk in medijskih naslovnic, izvrševanje naročil (nakupov in prodaj) pa je prepuščeno avtomatiziranim sistemom “visoko frekvenčnega trgovanja” (high frequency trading), ki jih lahko označimo kot morske pse, ki navalijo na sledi krvi, ki jih podtikajo centralne banke s prodajami na kratko predvsem v surovinskih trgih.

Plenilski sistem denarja brez kritja je do danes preko sistematične kraje sredstev preko inflacije in državne korupcije uspel sestaviti elitni krog bančnih inštitucij in hedge skladov, ki sedijo na več kot 90% vseh svetovnih sredstev.

Dvig cen zlata in srebra torej ne bo šlo pripisati nakupom preprostega človeka, temveč entitet, ki že zdaj posedujejo več kot 90% vseh svetovnih sredstev. Preprosti ljudje, kot smo sami, bomo kvečjemu le gledalci svetovne transformacije in ne kupci, ki bi lahko resno prispevali k sesutju in spremembi sistema.

Torej največji bedaki, ki bodo kupovali zlato po ceni večji od sedanje bodo najverjetneje hedge skladi, pokojninski skladi in premožni posamezniki ki bodo naenkrat želeli preusmeriti sredstva v ozko grlo plemenitih kovin in surovin ob poku obvezniškega balona, ki je trenutno v zadnji fazi napihovanja. Pok obvezniškega balona pa bo v rekordnem času napihnil sektor plemenitih kovin in surovin, saj ne bo preostalo drugega trga za parkiranje vseh teh sredstev.

Še večje vprašanje pa je, ali lahko profesionalne vlagatelje označimo kot same profesionalce. Vsekakor so profesionalci v bogatenju na račun našega denarja.