Video: Film iz leta 1981, ki je natančno napovedal današnje dogodke

Insajder.si > Avtorski prispevki > Video: Film iz leta 1981, ki je natančno napovedal današnje dogodke

Rollover, film, ki je leta 1981 razburil marsikatero agencijo v takrat vladajoči ameriški administraciji in verjetno razburja še danes je delo režiserja Alana J. Pakula. Rdeča nit filma se vrti okrog “skrivnega valutnega računa 21214”, preko katerega naj bi Arabci v 80ih letih s pomočjo ameriških bank akumulirali zlato v strahu pred padcem ameriškega dolarja.

Konec 70ih in začetek 80ih let prejšnjega stoletja je zaznamovala ogromna rast v izvozu surove nafte s strani držav članic OPEC-a v Združene države Amerike. Ogromne količine nafte, ki so v zameno za ameriške dolarje pritekale v ZDA, so na drugi strani zasule države izvoznice nafte z ameriško valuto. Nizka populacija in slaba industrijska razvitost ekonomij držav članic OPEC-a, sta bila glavna razloga za rojstvo t.i. sistema reciklaže ameriškega “petrodolarja”. Ekonomije držav OPEC-a preprosto niso bile zmožne absorbirati tako velikega pritoka dolarjev, predvsem zaradi notranje nerazvitosti.

Nastal je mehanizem reciklaže t.i. “petrodolarjev”, ki je na vrhuncu delovanja še danes. Države izvoznice surove nafte so bile prisiljene v parkiranje dolarskih sredstev prvotno v trg ameriških obveznic, ter kasneje še v trge državnih obveznic drugih najmočnejših zahodnih ekonomij, ki so zraven ameriškega trga bile zmožne absorbirati tako velike količine povpraševanja. Državam članicam OPEC-A je zaradi “nacionalne varnosti” bilo preprečeno vlaganje teh sredstev v ključne zahodne korporacije, edino kar je ostalo je trg državnih obveznic zahodnih držav in nekaterih zasebnih investicij.

Predlagamo ogled izseka iz filma Rollover, kjer izkušeni bankir poda lekcijo mlademu in nezrelemu bankirju, ki je odkril resnične namere Arabcev po izhodu iz ameriškega dolarja v zlato.
V kolikor se podnapisi ne zaženejo avtomatsko, pritisnite na gumb CC v spodnjem delu videa:

 

[youtube id=”pkfsZajECG0″ align=”center” autoplay=”no” maxwidth=”800″ grow=”no”]

 

Zahodni svet že desetletja živi na račun “poceni energije”, ki je posledica uvoza surove nafte iz Bližnjega Vzhoda. Uvoz surove nafte v zahodne ekonomije je v največji meri financiran s vse večjim tiskanjem zahodnih valut. Evropa in predvsem ZDA imata možnost, da za potrebe uvoza preprosto natisneta toliko denarja, kolikor je potrebno za zadostitev potreb njihovih ekonomij. Tukaj se skriva glavni razlog za kontinuirano rast naftnih derivatov in posledično vseh potrošnih artiklov v zahodnem svetu.

Zahodni finančni sistem temelji na mehanizmu eksponentne rasti, katerega matematična gotovost je hiperinflacija ali bankrot. Visoka cena nafte bo v bližnji prihodnosti najverjetneje glavni sprožilec za implozijo zahodnega finančnega sistema, saj eksponentna rast finančnega sistema ni združljiva z omejenimi količinami naravnih resursov, predvsem nafte.

Film Rollover prikazuje napeto obdobje v začetku 80ih let in možnost kolapsa petrodolarskega sistema in posledično kolapsa ameriškega dolarja. Takrat so še obstajale valute, kot nemška marka, švicarski frank, norveška krona in druge, katere so predstavljale varno zatočišče pred padcem petrodolarskega sistema. Danes so praktično vse valute pred pragom hiperinflacije ali bankrota, mehanizem finančnega sistema brez kritja pa smo uspeli izkoristiti do skrajnosti.

Mehanizem petrodolarskega sistema se je do danes razvil v naslednjo skrajnost in uspel mutirati v sistem, ki za nadaljnjo rast potrebuje eksponentno rast količine povpraševanja po produktih in storitvah s strani ZDA in Evrope, kar pomeni še hitrejšo stopnjo tiskanja in pošiljanja ameriških dolarjev in evrov v države izvoznice in na drugi strani povzroča kopičenje dolarskih in evrskih sredstev v rokah držav izvoznic in proizvajalk.

ZDA so v zadnjih 30ih letih ustvarile nepredstavljiv razvoj, ki je temeljil na ustvarjanju denarja iz nič, in pošiljanjem svojih dolarjev državam proizvajalkam v zameno za najpomembnejše surovine in produkte.

Države proizvajalke so do danes akumulirale tako velike količine dolarskih sredstev, da jih matematično gledano mi mogoče porabiti drugače, kakor vložiti naprej v trg državnih obveznic. Države izvoznice pa s tem samo še pospešujejo zadolževanje držav uvoznic do končne postaje – hiperinflacija ali bankrot celotnega finančnega sistema.

Prilagamo seznam držav, ki so do danes uspele nakopičiti največje količine tujih rezerv (predvsem ameriških dolarjev), katera bodo ob padcu zahodnega finančnega sistema izgubile praktično vso kupno moč.

 

Slika: Wikipedia