Vprašanje bralca z dne 11.9.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 11.9.2012

Vprašanje bralca:
 
“Spoštovani! Glejte jaz bi pa imel za vas eno vprašanje.

V vašem članku objavljenem v petek dne 7.9.2012 sem zasledil naslednje: “Menim, da bodo ZDA v nekem trenutku začele delno podpirati valuto z zlatom in dolar bo možno zamenjati za zlato za okoli 10.000$ za unčo. S tem bo dolar ponovno postal najbolj iskana valuta na svetu.”

Pa me zanima zakaj bo dolar ponovno postal najbolj iskana valuta na svetu? In tudi za koliko časa?

Hvala vam že v naprej za odgovor, ter lep dan vam želim”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Enostranska vrnitev ameriškega dolarja na zlato podlago v obstoječem finančnem sistemu denarja brez kritja bi samo še dodatno porušila svetovno trgovino med najmočnejšimi svetovnimi ekonomijami. Ameriški dolar bi nasproti ostalim svetovnim valutam drastično pridobil na kupni moči, kar bi popolnoma ohromilo izvoz čez ameriške meje, saj bi ameriški produkti postali preprosto predragi. ZDA bi morale v tem primeru popolnoma zapreti ameriški trg in uvesti kapitalske kontrole, saj bi poceni delovna sila in z njo povezani produkti iz drugih držav predstavljali premočno konkurenco za domača podjetja.

Ta scenarij bi za ZDA dolgoročno pomenil obuditev domačega proizvodnega aparata in državi ponovno vrnil delovna mesta, ki so skozi globalizacijo bila izvožena v države v razvoju. ZDA bi ob razvoju domačih energetskih do zdaj prikritih projektov postale energetsko neodvisne in čez čas verjetno tudi neto izvoznica naftno plinskih derivatov ob morebitni ponovni stabilizaciji valutnih razmerij v kolikor bi ostale države uvedle zlata kritja svojim valutam.

Ostale države z največjimi zlatimi rezervami, bi sčasoma tudi same vezale svoje valute na zlato podlago, z namenom, da dosežejo primerljiva valutna razmerja z ameriškim dolarjem, kar bi sčasoma porušilo kapitalske nadzore in ponovno vzpostavilo svetovno trgovino in pretok produktov in storitev med največjimi ekonomskimi velesilami.

Proces enostranske vrnitve katere izmed valut najmočnejših ekonomij na zlato podlago bi torej povzročil popoln kaos na svetovnih trgih in v veliki meri onemogočil implementacijo nove svetovne valute, ki bi povezala najmočnejše svetovne ekonomije v enoten trgovinski prostor. Predvidevamo, da se oblasti najmočnejših držav tega zelo dobro zavedajo in nimajo namena prekinitve konsolidacijskega finančnega cikla, ki ga imenujemo globalizacija.

Torej, vrnitev ameriškega dolarja na zlato podlago bi kratkoročno povzročila beg iz vseh valut brez kritja, kar bi v zelo kratkem času napihnilo vrednost ameriškega dolarja in močno razvrednotilo vrednost ameriškega nacionalnega dolga. Proces napihovanja bi trajal tako dolgo, dokler ostale države ne bi začele z uvajanjem zlate podlage svojim valutam.

Pri Insajderju menimo, da bo vrnitev finančnega sistema na zlato podlago koordinirana akcija centralnih bank ob tesnem sodelovanju vlad najmočnejših svetovnih ekonomij. Finančni kolaps obstoječega finančnega sistema brez kritja pa bo sprožilec, ki bo to tranzicijo v veliki meri tudi omogočil. V vsakem primeru bodo cene surovin, plemenitih kovin in rudarskih podjetij, ki posredno posedujejo še bilijone dolarjev vrednih neizkopanih rezerv, ponovno prevrednotene krepko navzgor, bodisi skozi čas z dodatnim tiskanjem denarja ali čez noč ob kolapsu svetovnega finančnega sistema.