FED napovedal novo tiskanje dolarjev

Insajder.si > Avtorski prispevki > FED napovedal novo tiskanje dolarjev

FED-u je včeraj z najavo tretjega kroga kvantitativnega sproščanja ali QE3 uspelo izničiti skoraj leto in pol trajajoč negativni sentiment na področju plemenitih kovin in surovin.

Deflacijski sentiment, orožje katerega se poslužujejo centralni bankirji za umirjanje cen plemenitih kovin in surovin, se bo tudi  tokrat moralo umakniti nakupnim pritiskom vlagateljev, ki so z včerajšnjo uradno najavo QE3 dobili zeleno luč za vstop v surovinski sektor in predvsem sektor plemenitih kovin. Dolgo pričakovana potrditev je za mnoge končno prišla.

FED je dejal, da bo razširil svojo bilanco stanja z novimi nakupi dolgoročnih vrednostnih papirjev v višini 40 milijard $ mesečno in to brez konkretne časovne omejitve. Z drugimi besedami, tiskalo se bo toliko, kolikor bo potrebno za ponovni zagon gospodarstva in znižanje števila brezposelnosti iz današnjih 8,1% na 6% do leta 2015.

"V kolikor se obeti za trg dela ne bodo bistveno izboljšali, bo odbor FOMC nadaljeval z odkupi hipotekarnih vrednostnih papirjev. Sprejel in uvedel bo dodatne nakupe sredstev in temu primerno uporabil tudi druga orodja"  je bila včerajšnja izjava odbora FOMC ob koncu dvodnevnega zasedanja v Washingtonu.

Najava QE3 s strani  FED-a je bila po sodbi nemškega ustavnega sodišča, ki je v sredo 12. septembra dalo zeleno luč za uvedbo evropskega bailout mehanizma ESM (European Stability Mechanism), vrednega 500 milijard €. To je bila še zadnja ovira na poti plemenitih kovin do novih rekordnih vrednosti. Pri Insajderju smo mnenja, da lahko zlato še letos preseže 2000$ in srebro 50$ za unčo, kar pa je mogoče celo konzervativna napoved.

Tiskanje denarja centralnih bank v podporo največje ponzijeve sheme v zgodovini človeštva iz leta v leto dosega nove astronomske vrednosti. To ni presenetljivo, saj mehanizem obstoječega finančnega sistema denarja brez kritja zahteva vsako leto več denarja v obtoku za vzdrževanje obstoječe socialne paradigme. Centralne banke so v zadnjih letih, predvsem pa zadnjih mesecih  preko koordiniranih akcij sprostile ali se zavezale k sprostitvi, posredno ali neposredno za več tisoč milijard dolarjev v svetovni finančni sistem.

Bilance stanja največjih svetovnih centralnih bank

bilance-stanja-centralnih-bank

V začetku avgusta smo v "članku" pri Insajderju napovedali možnost podvojitve delnic izbranih rudarskih podjetij srebra v roku nekaj mesecev. Samo po dobrem mesecu dni je večina delnic tako rudarjev zlata kot srebra v naših poročilih zrasla za več kot 30%. Nekatere med njimi tudi čez 50%, kar pa je šele začetek naslednjega vzpona ob preboju ključnih tehničnih vrednosti. Vzpon cene zlata nad 2000$ in srebra nad 50$ v roku naslednjih nekaj mesecev lahko vrednost teh delnic dodatno podvoji, predvsem delnice rudarjev srebra.

Pri Insajderju trenutno vidimo največji potencial v rudarjih zlata, srebra in izbranih naftno-plinskih podjetjih. Pričakujemo namreč ponovno zaostritev razmer na Bližnjem Vzhodu zaradi prihajajočih ameriških volitev. QE3 bo eden izmed ključnih dejavnikov za vzpon nafte WTI čez 100 $ za sod. To bo ameriška administracija s predsednikom Obamo na čelu najverjetneje poskušala pripisati razmeram na Bližnjem Vzhodu in tako nabrati še nekaj dodatnih političnih točk.

Izbruh vojne med Izraelom in Iranom bi cene nafte najverjetneje dvignil med 150 in 200 dolarjev za sod, kar bi vrednost plemenitih kovin in nafte čez noč poneslo čez nove najvišje vrednosti.

V kolikor razmišljate o nakupu delnic surovinskih podjetij, je zdaj primeren čas za vstop v izbrane surovinska podjetja, saj vsi tehnični in temeljni indikatorji kažejo na večji vzpon surovin in plemenitih kovin. 

Za konec še nekaj grafov, ki potrjujejo tehnični preboj plemenitih kovin: