Vprašanje bralca z dne 7.11.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 7.11.2012

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni, Kot je bilo že večrat povedano, cene kovin so bile do ameriških volitev pritisnjene navzdol. Razlogov za to je veliko. 6. november je že minil, vsi mediji že razglašajo zmago Obame, vendar nisem prepričan, da ni več možnih presenečenj. Uradno bo o predsedniku odločeno 17.dec, ko bodo prešteli dejanske elektorske glasove. Po prvotni logiki sklepam, da kovine do takrat še ne bodo (bistveno) zrastle, ker bodo še vedno aktualni isti razlogi za pritisk. Kakšno je vaše mnenje o rasti kovin?”
 

Naš odgovor bralcu:
 
December je sezonsko gledano pozitiven mesec za plemenite kovine kar pomeni, da bi plemenite kovine utegnile do konca decembra prebiti ključne odporne točke, zlato pri 1800$ in srebro pri 35-37$, kar bi zaradi pozitivne tehnične slike sprožilo naglo rast do novih najvišjih vrednosti tako zlata kot srebra. Presenečenj, ki lahko vplivajo na kratkoročno trgovanje s plemenitimi kovinami in ostalimi trgi ni nikoli bilo večje, kot je trenutno, zato pričakujemo močno povišano volatilnost na teh trgih.

Konec decembra bo ameriški FED končal operacijo TWIST in najverjetneje močno razširil višino nakupov preko QE3 iz današnjih 40 milijard $, kar bi vsekakor močno vplivalo na pospešeno rast plemenitih kovin in ostalih trgov.

Zdaj, ko je nova/stara ameriška administracija ponovno zavarovala ključne funkcije za naslednja 4 leta, lahko v roku 24 meseceh ali najverjetneje prej kot pozneje pričakujemo neposredno ali posredno (preko Izraela) vojaško intervencijo zoper Iran. Glavni razlog za to je odprtje borze Iran Petroleum Exchange ali Kish Exchange, ki je začela delovati februarja leta 2008 in je s tem odprla trgovanje z iransko nafto izključno z drugimi valutami namesto ameriškim dolarjem – podrobnosti izbrskajte sami, naš namen ni politiziranje tovrstnih dejanj, temveč iskanje naložbenih priložnosti teh dejanj.

Tretji močan dejavnik je približevanje t.i. ameriškemu fiskalnemu prepadu (fiscal cliff) 2. januarja 2013, ki bo najverjetneje sprožil novo znižanje bonitetne ocene ZDA.

Ostalih dejavnikov je trenutno ogromno, kar pa se tiče prevzetja funkcije ameriškega predsednika ne verjamemo, da bi prišlo do kakršnihkoli zapletov, saj tovrstni zapleti v nobenem primeru ne bi koristili anglo-ameriški finančno-politični eliti, čigar interes je čimprejšnja vzpostavitev nove/stare ameriške administracije.

Pritisk na kovine je trenutno na rekordni vrednosti kar se tiče pogostosti intervencij finančnih inštitucij praktično na vseh trgih, najpogosteje pa na trgih plemenitih kovin.

Bojimo se, da bo naslednji vzpon plemenitih kovin, ko uspešno prebijejo zgoraj omenjene odporne točke in preboj ameriškega dolarskega indeksa pod vrednost 70, tudi končni žebelj v krsto ameriškega dolarja in sprožilec za kolaps celotnega petrodolarskega finančnega sistema. Tega se najverjetneje zavedajo tudi elite iz New Yorka in Londona, kar je najverjetneje glavni razlog za tako obupane posege v te trge v zadnjem letu.