Vprašanje bralca z dne 9.12.2012

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 9.12.2012

Vprašanje bralca:
 
“Spoštovani! V zadnjem času, ko so vsi finančni mediji polni zavajanj in špekulacij glede ameriškega fiskalnega prepada, v kongresu pa bodo z odločitvijo verjetno čakali do zadnjega, sem prišel do vprašanja, ki si ga sam ne znam razložiti.

Vprašanje se glasi:
Kaj predvidevate, da se bo zgodilo oz. kakšen dogovor mislite, da bodo v Ameriki sprejeli glede fiskalnega prepada, ga bodo uresničili ali se mu bodo izognili ter kako bi oz. bo eden ali drug scenarij vplival na nadaljno rast cen plemenitih kovin?

Glede na to, da so od sprejetja tega dogovora odvisni vsi finančni trgi in borze, saj se s tem spreminja ameriška davčna politika ter s tem tudi pravila igre, se mi zdi vprašanje dokaj pomembno.

Na Vas se obračam, ker vidim da ste strokovni in neodvisni in ker Vam popolnoma zaupam in verjamem. Sicer tudi redno prebiram vašo spletno stran in cenim Vaš doprinos k finančnemu ozaveščanju ljudi.

Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Predsednik Obama je jasno nakazal, da bo prišlo do povišanja davkov, vendar pa bo to po našem mnenju le kozmetični popravek v primerjavi z drakonskim povišanjem o katerem se trenutno govori in straši. Govori se o raznoraznih kombinacijah povišanja davkov, kaj točno bo sprejeto ali ne, bomo morali počakati do odločitve ameriškega kongresa konec meseca.

Od prve svetovne vojne, ko je bila uvedena »zadolžitvena meja« so le to v ameriškem kongresu do danes dvignili okrog 70-krat in ne vidimo, da bi tokrat bilo drugače. Kongresniki, ki zagovarjajo stroge varčevalne ukrepe in so ponavadi proti dvigu zadolžitvene meje, izkoriščajo to retoriko izključno za pridobitev političnih točk. Nikomur ni v interesu, da se prekine zadolževanje in potisne ameriško gospodarstvo v največjo depresijo po letih 1929-1933. V ameriškem kongresu je do danes bila vedno zagotovljena tiha večina za sprejetje višje meje zadolževanja, kljub posameznikom, ki temu ostro nasprotujejo in ne vidimo razloga, da ne bi prišlo do ponovnega zvišanja meje zadolževanja.

Predsednik Obama bi želel, da se zgornja meja zadolževanja popolnoma ukine s predsedniškim dekretom, kar jasno razkriva načrte ameriških elit glede poplačila nacionalnega dolga, skupaj z najavo Ben Bernankeja o neomejenem tiskanju dolarjev.

QE4, ki najverjetneje prihaja v januarju po končani »operaciji twist«, bo verjetno ublažil negativne pritiske na ameriške borzne indekse ob sprejetju povišanja korporativnih davkov, vendar pa trenutno priporočamo zavarovanje naložb preko »put opcij«, saj tehnična slika ameriških borznih indeksov razkriva potencial korekcije.

Zelo težko je oceniti, kako se bodo plemenite kovine odrezale v okoliščinah korekcije zaradi negotovosti okrog fiskalnega prepada, bolj verjetno je, da bodo prejele rafal udarcev kratkih pozicij s strani bank plemenitih kovin (JPM, HSBC,…).

Druga možnost, ki je po našem mnenju verjetnejša, je ponovna preložitev obveznosti in dvig zadolžitvene meje v zadnjem trenutku, ki bo skupaj z najavo QE4 povzročilo preboj ključnih tehničnih vrednosti na vseh trgih in poslalo plemenite kovine v naslednji parabolični vzpon.

V vsakem primeru v tem trenutku priporočamo zavarovanje naložb preko opcijskih pogodb. Za približno 3% vrednosti naložbe lahko v tem trenutku preko opcijskih pogodb zavarujete svoje delnice v primeru padca. Teoretično lahko za samo 3 % zavarujete naložbo pred 100% padcem.

Več o zavarovanju naložb preko opcijskih pogodb bomo pripravili v kratkem.