Vprašanje bralca z dne 23.1.2013

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 23.1.2013

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni.

Mene pa zanima sledeče:
Imam kredit v CHF in vezan na libor. Sedaj ga odplačujem cca 6 let se pravi da ostaja še 14 let. Kljub temu, da je mnogo slišati o tem, kako so ljudje pri takih kreditih nasankali, če jaz potegnem črto čez moj kredit, je še zmeraj bolj ugoden kot da bi ga vzel v EUR-ih. Res se mi je za cca obrok povečal v zadnjih dveh letih za cca 15% od prve anuitete je pa prejšnja leta tudi za toliko procentov padel. Pred nekaj dnevi sem dobil ponudbo iz strani banke, v kolikor želim, naj se naj pri njih oglasim in da mi bodo blagohotno spremenili kredit v EUR-e. Sprašujem se, kje so pa bili, ko se je EUR skoraj zrušil. Nekje sem dobil informacijo, da se banke želijo kreditov v CHF znebiti, saj imajo premajhno kapitalsko ustreznost v CHF-ju. Razen tega pa se zadnje čase tudi EUR krepi napram CHF. Zanima me vaše mnenje, kaj mislite, kako se bo razmerje CHF/EUR gibalo v prihodnje. Res je, da se evropa počasi pobira in tudi Švicarjem tako razmerje sedaj ne ustreza, saj vsaj 60% vsega izvažajo v Evropo.”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Edina gotovost po našem mnenju je, da bo Libor ob poku obvezniškega balona nekje v prihodnosti (tedni, meseci, leta…???) eksplodiral navzgor, kar bo vrednost kreditov in posojil s spremenljivo obrestno mero pognalo v nebo. V tem primeru bi osebno raje imeli kredit najet v evrih, saj bo švicarski frank v teh okoliščinah zaradi svoje integritete veliko bolj stabilna valuta, kot evro. Drugače povedano, večja verjetnost obstaja, da bo vaš kredit cenejši v evrih v primerjavi s kreditom v švicarskih frankih.

Problemi evra še zdaleč niso rešeni. V kolikor bo ameriški dolar začel izgubljati tla pod nogami zaradi tiskanja ameriške centralne banke preko QE4, ponovnega dviga zadolžitvene meje in možnega znižanja bonitetne ocene s strani katere izmed neodvisnih bonitetnih hiš, pričakujemo nov val poskusa destabilizacije evra preko masovnih medijev in finančnih instrumentov s strani ZDA in Velike Britanije v obrambo dolarja in britanskega funta. Skoraj z gotovostjo lahko trdimo, da bo v tem primeru problem Grčije spet glavna tema na naslovnicah zahodnih medijev.

Gibanje vrednosti švicarskega franka je popolnoma odvisno od ukrepov švicarske centralne banke. Danes je zelo težko predvideti, kaj se bo dogajalo na valutnih trgih, saj predvidljivih trendov praktično ni. Kar je ostalo so posegi centralnih bank, ki pa so zelo nepredvidljivi na kratki rok.