Vprašanje bralca z dne 1.3.2013

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 1.3.2013

Vprašanje bralca:
 
“Spoštovani, samo čestitke za vaše informacije na vaši spletni strani.
Ker mi je vaš način razmišljanja blizu,prebiram napovedi,sem tudi lastni plemenitih kovin moram pa priznati, da me je tako MOČAN padec v zadnjih mesecih presenetil.
Kakšna pa je vaša prognoza za leto 2013?
Hvala”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Zelo težko je napovedati kdaj bo kovinam dovoljen nov parabolični vzpon. Glede na poplavo novega denarja, ki jo v sistem sproščajo centralne banke ZDA, VB in Japonske bi bilo realno pričakovati, da se bo to zgodilo nekje v letošnjem letu. Vendar pa ne smemo podcenjevati politične vneme in interesa zahodnih vlad, da se plemenite kovine umiri na krajši rok.

Velike banke imajo zelo velike probleme pri pokritju kratkih pozicij, predvsem na srebro. Prodaja srebrnikov ameriške kovnice US Mint je februarja presegla vse zgodovinske rekorde, kar priča o tem, da ljudje pri teh cenah niso pripravljeni prodati, kvečjemu agresivno odstraniti še več fizičnih zalog iz trga zaradi nizkih cen.

V kolikor banke ne želijo tvegati sistemskega kolapsa manipulacije/upravljanja trga plemenitih kovin, bodo morale dovoliti, da cene dosežejo novo psihološko vrednost, pri kateri bodo ljudje pripravljeni del zalog prodati in na trg sprostiti fizično kovino, ki jo banke nujno potrebujejo za poravnavo terminskih pogodb, ki jih imajo prodane na kratko. Vse kaže, da bodo banke tokrat morale utrpeti milijardne izgube, saj jim kljub dnevni manipulaciji in napadom na plemenite kovine, ne uspeva pokriti kritične mase kratkih pozicij, kot jim je to uspevalo v preteklosti.

Bankam je uspelo znižati ceno na papirnatih trgih, vendar pa izgubljajo vedno več fizične kovine in tvegajo popoln razpad sistema in nezmožnost poravnave terminskih pogodb na Comexu in LBMA.