Vprašanje bralca z dne 26.3.2013

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 26.3.2013

Vprašanje bralca:
 
“Pozdravljeni,
mene pa zanima ali bo ob finančnem kolapsu in prestrukturiranju svetovnega dolga še dobro biti lastnik plemenitih kovin oz kaj pričakujete kaj se bo dogajalo z njihovo ceno.ali je mogoče že sedaj čas za samo prodajo?hvala.
Lp”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Plemenite kovine bodo ob prestrukturiranju svetovnega dolga po našem mnenju predstavljale levji delež bančnih obveznih rezerv, kar pomeni, da bo vrednost ostala na zelo visokem nivoju v novem finančnem sistemu. Še vedno bo smiselno obdržati del portfelja fizičnih plemenitih kovin, vendar pa bo potencial rasti veliko višji v drugih sektorjih, ki bodo najverjetneje močno podcenjeni v primerjavi s sektorjem surovin in plemenitih kovin, sektorjem, ki je trenutno močno podcenjen v primerjavi s trgom državnih obveznic in nepremičnin.

Rudarska podjetja bodo plačevala visoke dividende v novem finančnem sistemu, vendar pa bo potencial kapitalskih dobičkov veliko bolj omejen, kot pri drugih podjetjih, ki bodo v primeru deflacijskega kolapsa izgubile veliko več vrednosti kot rudarji plemenitih kovin. Rudarska podjetja plemenitih kovin so edino varno zatočišče na delniških trgih (tako v primeru hiperinflacije, kot hiperdeflacije).

Čas za prodajo zaenkrat izgleda še nekaj let oddaljen, zadnji dve leti sta bili odlična priložnost za akumuliranje fizičnih plemenitih kovin in delnic rudarskih podjetij po “znižanih” cenah.

Ljudje bodo zelo presenečeni, kako visoko in kako hitro se bodo plemenite kovine povzpele v naslednjem vzponu, kot posledica zgodovinsko rekordnih kratkih pozicij velikih hedge skladov na terminskih trgih v Londonu in New Yorku. Kratke pozicije hedge skladov so v tem trenutku višje kot so bile leta 2008 na samem vrhuncu panike.

Ko bodo mediji zasuli medijski prostor s pozitivnimi novicami zaradi izjemne rasti zlata in srebra, vam bomo na spletni strani izdali, kako zavarovati vaš dobiček in kako izkoristiti naslednjo korekcijo in konsolidacijo cen. To bo najverjetneje nekje med 2500 $ in 3000 $ za unčo zlata. Do takrat pa ni razloga za prodajo.