Vprašanje bralca z dne 29.3.2013

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 29.3.2013

Vprašanje bralca:
 
“Zanima me Vaše mnenje glede poslovanja in trgovanja z virtualno valuto Bitcoint. Mislim, da je dolgoročni namen identičen raznoraznim piramidnim sistemom. Avtor sistema je neznan, mreža je razvejana preko p2p protokola, kjer ni centralne baze, ampak je vsak osebni računalnik preko rudarjenja gonilna baza, Virtualne plačilne izplačilne internetne baze se lahko preko noči ukinejo. Zasledil sem tudi program virtualne denarnice, ki prenaša podatke do popolne namestitve tudi 3 dni. Nihče ne ve kaj vse se takrat izmenjuje. Prosim za vaš komentar.”
 

Naš odgovor bralcu:
 
Na žalost ne poznamo dovolj dobro sistema v ozadju, da bi vam lahko podali konkretno mnenje. Z naložbenega vidika se nam zdi, da je sentiment glede Bitcoina trenutno previsok in pričakujemo večjo korekcijo. Prav tako ne verjamemo, da bodo obstoječe finančne avtoritete dopustile nemoten razvoj kripto-valut in bodo naredile vse kar je v njihovi moči, da se destabilizira ali omeji nadaljnji razvoj.

Najboljše naložbe so naložbe, ki so lahko razumljive in enostavne. Warren Buffet ni vlagal v internetna podjetja, ker jih, kot je sam dejal, preprosto ni razumel in se je izognil enemu izmed največjih balonov zadnjega stoletja. Veliko ljudi je z napihovanjem internetnega balona čez noč postalo milijonarjev, vendar pa jih je le majhen odstotek tudi ostalo.

Bitcoin in ostale kripto-valute izkazujejo potencial naslednjega večjega balona. Kako visoko se ga bo uspelo napihniti je vprašanje, vrednost enega bitcoina lahko zraste tudi na več tisoč dolarjev kot posledica tržne manije.

V kolikor želite sodelovati na tem trgu predlagamo, da na bitcoin gledate kot na eno izmed najbolj špekulativnih naložb in z njimi kvečjemu trgujete ob striktnem upravljanju tveganja.
 

Cena bitcoina se je v zadnjih tednih podvojila:

 
bitcoin