Vprašanje bralcev z dne 3.4.2013

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralcev z dne 3.4.2013

Vprašanje bralca 1:
 
“LP Rad berem vaše novice ki so dobre, ampak… Koliko novic o tem, kako bodo plemenite kovine šle gor in gor je bilo v zadnjih dveh letih tule? Pa se je kaj od tega uresničilo? Čisto nič. A ne vidite, da je cena zlata povsem zmanipulirana in gre še takrat ko bi morala it gor dol. Glede na to kaj se dogaja bi morala biti zelo visoko. Pa je? Kje pa. Celo obratno. Zakaj bi torej v naslednjih mesecih in letih šla gor? Je lahko cel kup vzrokov zaradi česar bi morala iti cena gor. Samo kaj ti to pomaga če se manipuliranje na to požvižga in namenoma zbija status varnega zatočišča.”
 
Vprašanje bralca 2:
 
“Mene pa zanima kakšno mnenje imaste na ta članek: Zlato utegne pasti še za dobrih deset odstotkov. Tudi plemenite kovine zadnje čase niso priljubljene. Zlato je v torek doživelo 1,5-odstotni padec. Pri banki Societe Generale so v poročilu z naslovom “Konec zlate dobe” zapisali, da je zlato precenjeno, in menijo, da utegne do konca letošnjega leta pasti celo na 1.375 dolarjev. V sredo je bila cena okrog 1.560 dolarjev, kar je 18 odstotkov pod rekordom iz jeseni 2011. Za desetletni bikovski trend cen zlata ima največ zaslug ohlapna denarna politika centralnih bank. Vlagatelji so zlato kupovali predvsem zaradi strahu pred inflacijo, a je vedno bolj jasno, da je bil strah pred inflacijo pretiran.”
 

Naš odgovor bralcem:
 
Centralnim bankam in predvsem ameriški vladi je skozi aktivne posege v finančne trge v zadnjih dveh letih uspelo demoralizirati tudi največje zagovornike plemenitih kovin. Moramo priznati, da smo tudi sami presenečeni nad trajanjem in odprto in očitno manipulacijo, ki se dogaja na finančnih trgih predvsem na Comexu v ZDA. Ameriška vlada z očitnimi posegi s pomočjo centralnih bank VB in Japonske podaljšuje življenjsko dobo finančnega sistema z napihovanjem delniških, obvezniških in nepremičninskih trgov, medtem, ko se po našem mnenju pripravlja strategija za zrežiran kolaps finančnih trgov in prevrednotenje zahodnega dolga v obliki mednarodnega bančnega praznika.

V kolikor oblasti ne bodo dovolile kolapsa sistema v naslednjem letu/letih, bodo prisiljene v vrtoglavo tiskanje denarja, za vzdrževanje obrestnega sistema, kar je včeraj dokazala Japonska, ko je dejala, da bodo v naslednjih dveh letih tiskali skoraj 80 milijard $ mesečno. Če k temu dodamo še 85 milijard $ mesečnega tiskanja ameriške centralne banke, potem postaja jasno, da so centralni bankirji ostali brez drugih rešitev. Samo Japonska in ZDA bosta v roku enega leta skupaj natisnili in v sistem sprostili skoraj 2000 milijard $.

Tiskanje tisočih milijard $ centralnih bank po svetu, odkrita kraja depozitov s strani oblasti, rožljanje orožja na Bližnjem Vzhodu in Severni Koreji, insolventnost Italije, Španije in ostalih mediteranskih držav, vse pogostejši hekerski napadi na bančne sisteme po svetu, množične demonstracije in zbiranje protestnikov preko družbenih omrežij… Vse to bo kmalu pripeljalo do dogodka, ko bodo upravljalci finančnih trgov prisiljeni dovoliti vzpon edinih varnih zatočišč na finančnih trgih zaradi pritiska vlagateljev. To bo ustvarilo ogromen pritisk na ameriški dolar in sprožilo naslednji parabolični vzpon plemenitih kovin, česar se zahodne oblasti še preveč zavedajo. Pri Insajderju smo že večkrat omenili, da bi naslednji parabolični dvig plemenitih kovin in padec v vrednosti ameriškega dolarja lahko sprožil sistemski kolaps celotnega finančnega sistema in tukaj se skrivajo razlogi za tako močno manipulacijo in napade na celoten sektor.

Zakaj menimo, da bi lahko prišlo do večjega vzpona plemenitih kovin v naslednjih mesecih, so ekstremne pozicije velikih hedge skladov in komercialnih trgovcev v srebru in ameriškem dolarju. Zadnje COT poročilo razkriva, da so komercialni trgovci (velike bullion banke kot sta JP Morgan in HSBC) pokrili ogromno število kratkih pozicij na nivo iz julija 2012, ko je srebro poletelo iz 26,5 $ na 35 $. Poročilo prav tako razkriva, da imajo hedge skladi ekstremno nizke neto dolge pozicije na srebro in ekstremno visoke neto dolge pozicije na ameriški dolar. Drugače povedano, JP Morgan trenutno stavi na dvig cene plemenitih kovin in padec v vrednosti ameriškega dolarja, medtem ko so veliki hedgi skladi kot ponavadi nagneteni na napačni strani.
 

Pozicioniranje igralcev na srebro:

 
srebro
 

Pozicioniranje igralcev na ameriški dolar:

 

ameriški-dolar

 
Naslednji indikator, ki priča o izjemnem povpraševanju po fizičnem srebru, je prodaja ameriških srebrnih orlov (srebrniki American Eagle). Prodaja iz meseca v mesec podira vse pretekle rekorde in izgleda, da bo letos presegla skupno prodajo iz leta 2011, ko je bilo prodanih 39,868,500 unčnih srebrnikov. Do marca letos je že prodanih več kot 14 milijonov unčnih srebrnikov.
 

Prodaja srebrnikov ameriški orel:

 
ameriški-srebrni-orli