Zlom ali korekcija delniških trgov v septembru ali oktobru?

Insajder.si > Avtorski prispevki > Zlom ali korekcija delniških trgov v septembru ali oktobru?

Približujeta se meseca, ki sta sezonsko in statistično gledano najmanj ugodna za delniške trge. Predvsem oktober je mesec, ki je v zadnjih 150 letih ponudil največ nakupnih priložnosti in čas, ko delniški trgi dosežejo sezonsko dno. Razlog zakaj se večina zlomov borz in korekcij odvije ravno v septembru in oktobru gre pripisati predvsem sezoni objav četrtletnih finančnih rezultatov podjetij, ki so v tem času nekoliko slabši kot skozi druga četrtletja. Negativni finančni rezultati tako na trg privabijo nove prodajalce, ki še dodatno pospešijo spiralni učinek, ki ponavadi privede do velikih razprodaj in ekstremno negativnega sentimenta. To je ponavadi čas, ko “pametni denar” kupuje.

Trenutna rast obrestnih mer na obvezniških trgih in posledično padec vrednosti obveznic (obrestne mere rastejo, ko vrednost obveznic pada) je zelo močan indikator, ki nakazuje potencialno korekcijo ali mogoče celo zlom delniških trgov v jesenskih mesecih. Rast obrestnih mer je eden izmed najbolj negativnih dejavnikov za rast delnic, saj morajo korporacije v primeru višjih obrestnih mer plačevati višje obresti bankirjem in šele za bankirji so na izplačilni listi na vrsti delničarji. V takšnem okolju so korporacije zaradi upada ali pričakovanja upada dobičkov s strani investitorjev prisiljene zmanjšati dividende, denar, ki bi ga lahko porabile za razvoj in širitev, pa namenijo za plačevanje višjih obresti. Po drugi strani zaradi višjih obrestnih mer pade kupna moč potrošnikov, ki posledično trošijo manj, kot v primeru nizkih obrestnih mer, kar še dodatno upočasni rast celotnega gospodarstva.

Glede na trenutne razmere na obvezniških trgih (trend rasti obrestnih mer ob padcu vrednosti obveznic) pri Insajderju pričakujemo upočasnitev rasti delniških trgov in večjo korekcijo skozi jesenske mesece. Obvezniški trgi so od meseca maja letos v padajočem trendu, kar vsekakor ni pozitiven znak za nadaljevanje rasti delnic.

 

sp500-dnevni-graf
Delniški trg (dnevni graf)

 

sp500
Delniški trg (mesečni graf)

 

bond
Obvezniški trg (dnevni graf)
 

Zagotovo ne moremo vedeti ali bo do korekcije zares prišlo, lahko se zgodi, da bodo delniški trgi nadaljevali z galopiranjem proti novim najvišjim vrednostim, vendar pa v tem trenutku vsekakor utripa dovolj indikatorjev, da poskusimo poslati nekaj našega denarja v boj za donosi ob morebitnem padcu delniških trgov.

Na zasebni strani za naročnike bomo v rubriki Insajder ALARM! naročnike pravočasno obvestili kdaj, s katerim finančnim instrumentom in s kakšno stopnjo tveganja  bomo poskušali izkoristiti potencialen padec v vrednosti delniških trgov. Vsem lastnikom vrednostnih papirjev predlagamo, da v tem trenutku zavarujete vrednostne papirje z opcijskimi pogodbami z dospelostjo v decembru ali vsaj v novembru.

Za vse bralce, ki ste svoje finance pripravljeni vzeti v lastne roke in ste pripravljeni  del svojega časa nameniti izobraževanju glede investiranja, trgovanja in pravilnega upravljanja tveganja vaših sredstev, smo pri Insajderju pred kratkim objavili zasebno stran za naročnike, preko katere naročnikom pomagamo skozi osnove in jih pripravljamo na nova pravila igre v novi svetovni ekonomiji, ki po našem mnenju prihaja po padcu in prestrukturiranju svetovnega finančnega sistema nekje v bližnji prihodnosti. Do takrat pa bomo poskušali izkoristiti vse priložnosti, ki nam jih ponujajo trgi.