Kako najmanj potrojiti vaš denar z nakupom delnic rudarskih podjetij

Insajder.si > Avtorski prispevki > Kako najmanj potrojiti vaš denar z nakupom delnic rudarskih podjetij

Rudarska podjetja, katerih primarna dejavnost je proizvodnja zlata in srebra, so sodeč po indikatorjih sentimenta trenutno najbolj osovražena oblika naložbe med vlagatelji po svetu. Vrednost delnic sektorja rudarjev je od septembra 2011 padla za 67,64%, kar je ponovitev iz leta 2008, ko so delnice rudarjev, v luči največje finančne krize po letu 1929, strmoglavile za 68,11% in nato v nekaj manj kot treh letih povrnile izgube vlagateljev in uprizorile agresiven vzpon, ki je vrednost delnic nekaterih najkvalitetnejših in hitro rastočih rudarskih podjetij ponesel čez več kot 1000% med leti 2008 – 2011. Spodnji graf prikazuje indeks delnic rudarskih podjetij zlata – HUI, ki predstavlja košarico 17 rudarjev zlata, ki ne prodajajo svoje prihodnje proizvodnje za več kot leto in pol vnaprej in predstavlja približek tega, kar bi lahko poimenovali trg ali sektor rudarskih podjetij zlata.

 

HUI-analiza
Indeks 17 velikih rudarskih podjetij zlata – HUI

 

Kot je razvidno iz zgornjega grafičnega prikaza, smo tik pred naslednjim velikim srednjeročnim bikovskim vzponom delnic rudarskih podjetij, ki bo vrednosti nekaterih najkvalitetnejših in hitro rastočih rudarjev, ali t.i. “market liderjev” v naslednjih letih vsaj potrojil. Pri Insajderju zelo podrobno spremljamo trg rudarjev in smo sestavili seznam najkvalitetnejših rudarskih podjetij, ki bodo v naslednjih letih najbolj vroča naložba na finančnih trgih. Pametni denar že nekaj časa akumulira delnice izbranih rudarskih podjetij in izkorišča vsak padec za dodaten nakup ob teh smešno nizkih cenah, ki so posledica manipulacije zahodnih vlad in centralnih bank, z namenom, da se iztisne amaterje iz trga. Vse to z namenom, da se naredi prostor velikim bankam in izbranim špekulantom, da neopazno vzpostavljajo pozicije na terminskih in delniških trgih pred naslednjim velikim vzponom.

Za razliko od zgornjega grafa, ki prikazuje trg rudarskih podjetij kot celoto, pa naslednji graf prikazuje gibanje vrednosti delnice “market liderja” prejšnjega velikega vzpona med leti 2008 – 2011. Gre za podjetje, ki je v letu 2008 po zlomu trgov in padcu celotnega sektorja rudarjev  imelo najboljše bilančne podatke in revolucionaren sistem poslovanja v svoji panogi. V obdobju med 2008 – 2011 je delnica podjetja poletela za 1796,41%, medtem, ko je trg kot celota – HUI (glej zgornji graf), zrasel za 324,96%. Povedano drugače, 10.000 € vloženih v delnice tega podjetja v novembru 2008, bi vam povrnilo 179,641 € samo v treh letih.

 

market-lider
Graf gibanja vrednosti delnice najkvalitetnejšega rudarskega podjetja zadnjega bikovskega vzpona med 2008 – 2011

 

Priložnost za nakup delnic rudarskih podjetij po tako nizkih cenah, se pojavi samo enkrat ali dvakrat v desetletju. Priložnost, kot smo ji priča v tem trenutku, je največja po letu 2001, ko so delnice rudarskih podjetij bile najbolj podcenjene v primerjavi s ceno fizičnega zlata, kot lahko vidite na spodnjem grafu. Če upoštevamo še dejstvo, da je sektor rudarskih podjetij več kot 60% nižje od vrha tudi v ameriškem dolarju (glej prvi graf), ki ga je dosegel v septembru 2011, potem je jasno, da v tem trenutku ni naložbe, ki bi bila bolj podcenjena in imela hkrati tako visok potencial rasti, kot ga imajo v tem trenutku delnice rudarjev, še posebej pa delnice izbranih “market liderjev”.

 

Vrednost-indeksa-HUI-v-gramih-fizi--nega-zlata