Zgodovinska podcenjenost zlata pri 1300 $ v 4 grafih

Insajder.si > Avtorski prispevki > Zgodovinska podcenjenost zlata pri 1300 $ v 4 grafih

Zlato v razmerju s količino denarja v obtoku

Zlato v razmerju s količino denarja v obtoku

Zgornji grafikon prikazuje razmerje cene zlata glede na monetarno bazo (količino denarja v obtoku), vse nazaj do leta 1918. Monetarna baza se v grobem ujema z velikostjo bilance stanja ameriške centralne banke - FED, ki kaže na potrebno stopnjo ustvarjanja novega denarja, potrebnega za preprečevanje deflacije dolga. Prejšnji bikovski trgi zlata so se končali, ko je to razmerje prešlo vrednost 4,8 (trenutno 0,37). Zlato je v septembru doseglo najnižjo vrednost glede na količino denarja v obtoku, kar je posledica agresivne manipulacije ameriške vlade in FED-a v podporo ameriškemu dolarju. Zlato bi moralo zrasti za kar 1286%, da bi doseglo isto vrednost kot leta 1980 (zlato je leta 1980 doseglo vrh pri 850 $ za unčo), ko je razmerje doseglo najvišjo vrednost 5,13, kar bi danes pomenilo 16.860 $ za unčo zlata.


 

Cena zlata v primerjavi z vrednostjo bilance stanja ameriške centralne banke - FED

Cena zlata v primerjavi z vrednostjo bilance stanja ameriške centralne banke - FED

Zgornji grafikon primerja mesečno odstotno rast bilance stanja ameriške centralne banke (FED) in ceno zlata nazaj v leto 2004. FED je od oktobra leta 2008 do septembra 2013 razširil svojo bilanco stanja iz 910 milijard $ na 3734 milijard $, kar je 310% povišanje. Od januarja 2013 smo priča novemu pospeševanju tiskanja dolarjev in ironično, pospeševanju padanja cene zlata na terminskih trgih. Ameriška vlada in FED sta podobno kot leta 2008 intervenirali in v luči novega pospeševanja tiskanja dolarjev zbili (in še vedno zbijata) ceno zlata, v podporo ameriškemu dolarju na valutnem trgu.


 

Razmerje med ameriškim borznim indeksom Dow Jones in zlatom

Razmerje med ameriškim borznim indeksom Dow Jones in zlatom

Zgornji grafikon sledi razmerju med ameriškim borznim indeksom Dow Jones in ceni zlata. Številka nam pove, koliko unč zlata bi potrebovali za nakup indeksa ob koncu vsakega meseca. Februarja 1933 v času največje gospodarske depresije bi potrebovali 1,94 unče zlata za nakup indeksa. V januarju 1980, ob koncu zadnjega velikega zlatega bikovskega trga, pa je razmerje doseglo zgodovinsko dno pri vrednosti 1,29 unče. V avgustu letos (2013) bi potrebovali kar 10,62 unč zlata za nakup indeksa, kar nam daje jasno vedeti, da smo še precej oddaljeni od vrha trenutnega bikovskega trga. Ameriški borzni indeks bi tako moral strmoglaviti za skoraj 88%, da bi razmerje doseglo isto vrednost kot leta 1980. Ali obratno, zlato bi v tem trenutku moralo zrasti za 723% na 9478 $ za unčo, da bi razmerje doseglo isto vrednost kot leta 1980 (*zlato je leta 1980 doseglo vrh pri 850 $ za unčo).


 

Razmerje med indeksom delnic rudarskih podjetij in zlatom

Razmerje med indeksom delnic rudarskih podjetij in zlatom

In še zadnji graf, ki prikazuje trenutno najbolj podcenjeno sredstvo v moderni zgodovini finančnih trgov - rudarska podjetja zlata in srebra. Zgornji grafikon prikazuje razmerje med filadelfijskim indeksom delnic rudarjev zlata in srebra (XAU) in ceno fizičnega zlata, vse nazaj do leta 1983. Z delnicami rudarskih podjetij zlata (in srebra) se v tem trenutku trguje, kot, da bi cena fizičnega zlata bila pri 322 $ za unčo.