50% rast delnic rudarskih podjetij v naslednjih 12 mesecih

Insajder.si > Avtorski prispevki > 50% rast delnic rudarskih podjetij v naslednjih 12 mesecih

Preden pozornost posvetimo najbolj podcenjenemu sektorju na delniških trgih, želimo, da si pozorno ogledate graf ameriškega borznega indeksa S&P 500. S&P 500, ali Standard & Poor 500 je ameriški borzni indeks, ki je sestavljen iz delnic 500 največjih podjetij, ki kotirajo na ameriških borzah. Sestavni del indeksa so podjetja kot so Apple Inc., Exxon Mobil Coorporation, Microsoft Coorporation, JPMorgan Chase & Co., če omenimo samo nekaj največjih.

 

SPY---Sektor-ameri--kih-delnic

 

Ko strokovnjaki v medijih govorijo o “delniških trgih”, je ameriški borzni indeks S&P 500 tisto, na kar se v osnovi navezujejo. Na žalost večina ljudi, ki niso strokovnjaki in dnevno ne spremljajo dogajanja na finančnih trgih, ponavadi o priložnosti v delnicah izvedo šele zatem, ko sta dve tretjini vzpona že za nami. V tej fazi večina analitikov in medijev začne pisati o zgodbah o uspehu in neverjetnem potencialu rasti posameznih podjetij, ki postanejo “hišni ljubljenčki” velikih finančnih medijskih hiš in njihovih finančnih novic. Ko javnost o priložnosti za nakup delnic izve iz naslovnic največjih svetovnih medijev, je to znak za začetek “distribucije” delnic k javnosti. “Pametni denar”, ki je delnice akumuliral že v začetku vzpona začne s prodajo svojih delnic ponavadi slabo obveščeni javnosti. Vrednost delnic v zadnji fazi akumuliranja s strani javnosti močno naraste, kar privede do točke, ko zmanjka kupcev, ki so potrebni, da bi vrednost delnic potisnili do novih najvišjih vrednosti. “Pametni denar”, ki je v zadnji fazi vzpona večino svojih delnic zdaj že prenesel k javnosti, več nima interesa, da bi ob korekcijah cen podpiral svoje naložbe z dodatnimi nakupi in tako pride do prve velike korekcije, ko slabo obveščen mali vlagatelj doživi svoje prvo večje striženje. Vrednost naložbe malega vlagatelja, ki je v zadnjem letu spremljal neumorno rast delnic podjetja in se pred kratkim odločil za nakup, tokrat v padcu vidi priložnost za dokup delnic v svojem portfelju in tako pride do konca velikih bikovskih trendov na delniških trgih, ki se končajo z vedno večjimi finančnimi zlomi.

Če se navežemo na zgornji graf ameriškega borznega indeksa, lahko vidimo, da so delnice največjih podjetij na svetu od leta 2008 zrasle že za več kot 200%. Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da se nahajamo v fazi, ko se bo začela distribucija delnic “pametnega denarja” k javnosti, kar bo najverjeteneje delnice poneslo še veliko višje, vendar pa bomo še pred tem najverjetneje priča veliki korekciji v naslednjih 12 – 24 mesecih in zlomu globalnih delniških trgov najkasneje med leti 2017 – 2020.

Kam torej vložiti svoja težko zaslužena sredstva, da se izognemu pastem čredne miselnosti in sledimo kapitalskim tokovom “pametnega denarja”, ki akumulira delnice v samem začetku bikovskega trenda? Na delniških trgih danes zelo težko najdemo sektor, ki ni precenjem, saj zgodovinsko nizke obrestne mere in rekordno tiskanje papirnatih valut s strani centralnih bank sili institucionalne vlagatelje v delniške trge v iskanju višjih donosov. Spet želimo, da pozorno pregledate spodnji graf, ki prikazuje gibanje vrednosti delnic rudarskih podjetij – proizvajalcev zlata in srebra.

 

XAU---sektor-rudarjev-zlata-in-srebra

 

Za razliko od delnic največjih in najbolj znanih podjetij na svetu, ki dosegajo nove zgodovinsko visoke vrednosti, je sektor proizvajalcev zlata in srebra trenutno najbolj razprodan sektor na svetovnih delniških trgih. Padec delnic rudarjev zlata in srebra od leta 2011 gre po našem mnenju pripisati agresivni manipulaciji zahodnih oblasti, predvsem ameriške vlade v sodelovanju s centralnimi bankami FED, Bank of England in Bank of Japan, ki trenutno izvajajo največji socialni eksperiment tiskanja denarja v podporo zastarelega finančnega reda in nevzdržnega demografskega stanja v Zahodnem svetu. Zagotovo ni naključje, da največja alternativna sredstva papirnatim valutam, kot sta zlato, srebro in delnice rudarjev v luči največjega globalnega tiskanja denarja v zgodovini padajo kot klade.

Zahodnim oblastem je uspelo ustvariti navidezno okrevanje in ustvariti inflacijo predvsem na delniških trgih. Z nizkimi cenami zlata, srebra in delnic rudarjev “trdnega denarja” pa so uspeli znižati inflacijska pričakovanja in preusmeriti kapitalske tokove stran od surovinskih sektorjev na kratki rok.

Zahodne vlade in njihovi centralni bankirji so v zadnjih treh letih uspeli ponovno umetno napihniti nepremičninski in še posebej delniški in dolžniški trg, kar je povzročilo ogromno neustrezno globalno razporeditev kapitala. Kot posledica, smo trenutno priča zgodovinski podcenjenosti sektorja plemenitih kovin in hkrati zgodovinski precenjenosti globalnih delniških, nepremičninskih in dolžniških trgov. Kot lahko vidimo iz zgornjega grafa, so delnice rudarskih podjetij od decembra 2010 prestale 67,74% korekcijo v ameriških dolarjih, sektor pa je trenutno na zgodovinskem dnu v primerjavi s ceno fizične kovine. (slika spodaj).

xau-to-gold
Sektor rudarskih podjetij XAU v primerjavi s ceno fizičnega zlata – XAU/Zlato

 

Imamo torej ogromne balone finančnih sredstev (delnic, obveznic in nepremičnin) na eni strani in zgodovinsko podcenjen sektor plemenitih kovin in rudarskih podjetij na drugi strani, ki je tik pred prehodom v prvo, najhitrejšo fazo bikovskega vzpona.

Delnice celotnega sektorja rudarjev so od marca 2014 prestale 22,47% kratkoročno korekcijo, delnice najkvalitetnejših rudarjev al t.i. market liderjev pa so pripravljene na visok vzpon skozi poletne mesece. Naše stranke so že pozicionirane na visok vzpon v delnicah rudarskih podjetij skozi poletne mesece, hkrati pa smo kupili zavarovanje v primeru padca skozi mesec junij in julij, ki nam bi pokrilo vse izgube, v kolikor bi v teh dveh mesecih prišlo do agresivne manipulacije z namenom izbitja cen pred naslednjim vzponom.

Za vse, ki bi želeli, da vam svetujemo pri odprtju borznoposredniškega računa, vas naučimo kako opraviti začetni nakup delnic najkvalitetnejših rudarskih podjetij in pravilno upravljati s tveganji portfelja, lahko rezervirate brezplačen svetovalni razgovor z nami.