Srečno novo leto 2015 in kratek prelet lanskega leta!

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Dnevni komentarji > Srečno novo leto 2015 in kratek prelet lanskega leta!

Vsem naročnikom se želimo zahvaliti za zaupanje, ki ste nam ga izkazali skozi leto 2014 in vam želimo še uspešnejše leto 2015!

Z večino vaših portfeljev trenutno beležimo dobičke, s prvimi naročniki tudi do 20%, kljub temu, da je sektor rudarskih podjetij (XAU) skoraj 20% – 30% nižje od naših prvih nakupov. To nam je uspelo s strogim upravljanjem tveganj in dnevnim spremljanjem vaših portfeljev. S pravočasnimi dokupi, zavarovanji preko put opcij in stop loss prodajnimi naročili, smo se izognili visokim nihajem navzdol in sistematično dokupovali v času močnih padcev.

Pravilno smo predvideli tveganje v evru, ki je izgubil več kot 13% v primerjavi z ameriškim dolarjem od datuma nakupa našega prvega naročnika. Še vedno vidimo povišano tveganje v evropski valuti skozi leto 2015, zato bodo naši portfelji do nadaljnjega še vedno pozicionirani v ameriških dolarjih, čeprav so kupci na terminskih borzah ekstremno nakopičeni na nakupni strani ameriškega dolarja. V primeru krepitve evra ob morebitnih uspelih strukturnih spremembah (vrednost evra bi lahko zaradi tiskanja ECB celo spremenila smer navzgor) bomo naše portfelje primerno prilagodili.

Relativna moč ameriškega dolarja je trenutno največja utež, ki preprečuje surovinskim trgom in trgom plemenitih kovin, da bi prešli v bikovski trend. V letu 2015 pričakujemo močno ciklično rast predvsem ameriških borznih indeksov, najbolj pomembna tema pa bo reševanje strukturnih problemov evrskega območja. Neuspešno reševanje bi lahko vrednost evra poneslo še močno nižje v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Sektor rudarskih podjetij zlata in srebra (XAU) je trenutno na zgodovinsko nizkih nivojih in je v novembru 2014 padel pod najnižjo vrednost od leta 2008, kar lahko vidite na 20 letnem grafu sektorja XAU:

 

xau

 

Rudarska podjetja bodo leto 2015 z zelo visoko verjetnostjo zaključila višje, vendar pa še vsaj skozi prvo polovico leta pričakujemo visoko volatilnost trgovanja (+/- 30%).

Na spodnjih pregledih grafov posameznih trgov smo pobrisali komentarje, ki smo jih dodajali tekom leta 2014, da sprostimo prostor za nove komentarje v letu 2015.

Z največjim veseljem pričakujemo nove izzive, ki jih bomo skupaj z vami zagotovo izkoristili skozi leto 2015!